'Vraag een boer: hoe zit het echt?'

In deze roerige tijden volgen de gesprekken over stikstof, stikstofbeleid en acties elkaar in hoog tempo op. Wanhoop en onzekerheid zijn soms troef. Het lijkt ook steeds een stapje verder te gaan, van een vriendelijke manifestatie naar bezettingen en politieoptredens.

%27Vraag+een+boer%3A+hoe+zit+het+echt%3F%27
© Ruud Ploeg

Aan veel buitenlandse boeren heb ik al proberen uit te leggen wat er momenteel gaande is in Nederland. Die kunnen soms de beelden niet geloven.

Ik heb het er moeilijk mee, hoe soms over en met boeren gesproken wordt. Wat opvalt, is dat de sfeer aan de talkshowtafel en op sociale media ook steeds verder verhardt. Aannames, oneliners, frames over klimaat, milieu, de industrie, subsidies en wat al niet meer zie ik voorbijkomen. Af en toe een genuanceerd geluid ertussendoor, als daar al ruimte voor wordt gegeven.

Een tweedeling tussen voor of tegen lijkt steeds groter te worden. Wat draagt dit nu bij aan het oplossen en bespreken van een probleem?

Ook voor mij is het belangrijk dat ik goed luister naar wat een ander te zeggen heeft en wat de zorgen zijn

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Vaak lees ik berichten op sociale media die ik wat kort door de bocht vind. Ik nodig dan vaak de schrijver uit om bij mij op de boerderij een gesprek aan te gaan onder het motto 'ask a farmer'; open, respectvol en genuanceerd.

Wat wil je van mij weten als boer? Wat zijn mijn uitdagingen op mijn erf, maar ook, hoe kijk ik naar mijn rol als het gaat om klimaat, milieu, natuur, biodiversiteit, innovatie, reductie, verdienvermogen en meer? Hoe wil ik daarmee omgaan in samenspraak met anderen en omgeving? Soms wordt daar positief op gereageerd, soms niet en soms volgt geen reactie.

Een gesprek in levende lijve is zoveel beter. Ook voor mij is het belangrijk dat ik goed luister naar wat een ander te zeggen heeft en wat de zorgen zijn, ook al kan ik ze vaak niet wegnemen. Tijdens een gesprek blijkt vaak dat de nuance wel degelijk aanwezig is. En dat hebben we nodig.

Ook een echt gesprek met collega's is nodig in deze tijden; hoe voelt iemand zich, wie heeft hulp nodig? Ask a farmer, om te vragen hoe het écht met iemand gaat. Laten we een beetje naar elkaar omkijken de komende tijd, er zal niet alleen nog genoeg op ons afkomen maar wij zullen zelf ook initiatief moeten nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer