Biologisch groentebedrijf probeert zich te onderscheiden op lokale markt

De regio Zutphen kent behoorlijk wat biobedrijven die voor de lokale markt produceren. Dat triggert groentebedrijf De Meander om zich op meerdere fronten te onderscheiden van de concurrentie.

Biologisch+groentebedrijf+probeert+zich+te+onderscheiden+op+lokale+markt
© Ruben Meijerink

Op het biologisch-dynamische groentebedrijf De Meander in Brummen werd deze week volop winterpostelein gesneden. De groente gaat in de groentepakketten voor abonnementhouders. De resterende sla wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel en vindt verder zijn weg naar lokale en regionale biologische winkels en marktkooplui.

Het groentepakket bevat in de winterperiode naast veldsla ook groentes als pompoenen, wortels, bieten, uien, knolselderij, prei, pastinaken en verschillende koolsoorten. 'We hebben niet altijd alles zelf, maar dan vullen we de pakketten aan met groenten van collega's uit de regio', meldt Ruben Staar.


Groeiende markt

'De Meander wordt gerund door vijf twintigers. 'We hebben allemaal een passie voor natuur en eten', aldus de 24-jarige eigenaar. Staar is tevreden over de ontwikkeling van het bedrijf. 'We produceren voor een groeiende markt. Er zijn steeds meer mensen die heel bewust voor duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel kiezen, zeker in de regio Zutphen.'

Toch zou volgens Staar de markt voor biologische en biologisch-dynamische producten harder mogen groeien. Inflatie en hoge energieprijzen hebben volgens hem zeker invloed op de vraag. 'Wij bedienen een markt van bewuste consumenten en die haken niet af. Maar de economische omstandigheden beïnvloeden momenteel de groei.'

Ook is er in de regio Zutphen best veel concurrentie van gelijksoortige bedrijven. 'Dat triggert ons natuurlijk om voor de hoogste kwaliteit en de beste smaak te gaan.'


Veerkrachtig systeem

De Meander onderscheidt zich eveneens door aandacht voor het onderhouden en aanleggen van natuurelementen, zoals brede hagen en poelen en bloemenstroken. Ook is er een hoogstamboomgaard. 'Het ideaal is om als landbouwbedrijf opgenomen te worden in een levend landschap en een dynamisch en veerkrachtig systeem te vormen met de omgeving', aldus Staar.

De Meander werkt samen met een naburig zorgbedrijf. Cliënten van het bedrijf ondersteunen de vijf medewerkers bij klussen in de tuin.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer