Odin mest biologisch-dynamische haantjes af voor verkoop

De biologische voedselcoöperatie Odin laat de biologisch-dynamische haantjes, die uitkomen bij de opfok van legkippen, afmesten voor de verkoop. Het gaat om in totaal 4.800 haantjes per jaar. Om dit te bekostigen, gaat de prijs voor een biologisch-dynamisch ei per 1 juli omhoog met 5 cent.

Odin+mest+biologisch%2Ddynamische+haantjes+af+voor+verkoop
© Pixabay

Normaal gesproken worden de eendagshaantjes direct na de geboorte gedood en verwerkt tot diervoer. Door de prijs van de eieren te verhogen, kan Odin de haantjes tegen kostprijs verkopen. Volgens de coöperatie is degene die eieren eet ook verantwoordelijk voor de haan en wordt hiermee de drempel tot het kopen van een haantje verlaagd. He dier, dat als broederhaantje wordt verkocht, kost 5,99 euro.


Een ei kost nu 52,5 cent voor leden en 61,5 cent voor niet-leden. Vanaf vrijdag komt hier 5 cent bij. Odin verkoopt jaarlijks ongeveer 1.200.000 biologisch- dynamische eieren. Uitgaande van 250 eieren per kip per jaar – er gaan ook eieren kapot – zijn hiervoor 4.800 hennen nodig. Dit betekent dat er evenveel hanen uit het broedei komen.

Met de verkoop van die eieren wordt 60.000 euro bijeengebracht om de haantjes op te laten groeien, oftewel 12,50 euro per biologisch-dynamisch haantje. De kosten zitten onder meer in de extra ruimte, het aangepaste voer en de langere opgroeitijd dan bij vleeskuikens.


De haantjes blijven vijftien weken op het bedrijf. Ze worden vervolgens geslacht bij W. van der Meer en Zonen in het Friese Dronrijp. Eind juli is daar de eerste ronde van duizend haantjes aan de beurt. Deze worden vervolgens op bestelling verkocht in de Odin-winkels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer