Aardwarmteproject Polanen officieel van start

De eerste paal voor de fundering van het aardwarmtegebouw van geothermieproject Polanen is geslagen. Daarmee is het project officieel gestart. De verwachting is dat het boren op de locatie in het Zuid-Hollandse Monster in het voorjaar van 2023 kan beginnen.

Aardwarmteproject+Polanen+officieel+van+start
© Aardwarmte Polanen

Uiteindelijk moeten veertig kwekers, verenigd in de warmtecoöperatie Polanen, worden aangesloten op het warmtenetwerk in Monster. Daarvoor moet wel eerst de boortoren vanuit het Zuid-Hollandse Maasdijk naar Monster worden verhuisd. Dat gebeurt naar verwachting in april. Daarna kan het boren voor het geothermieproject Polanen beginnen.

De aanleg voor het leidingnetwerk in het noordelijke gedeelte van het Warmte Netwerk Westland kreeg de aannemerscombinatie Heijmans en Nijkamp eerder al gegund. 'De aanleg voor het eerste tracé van het warmtenet start bij de toekomstige aardwarmte-installatie en gaat in zuidelijke richting naar het terrein van netbeheerder Westland Infra', meldt Aardwarmte Polanen op de website.

Aardwarmteproject Polanen is een samenwerking tussen HVC en Warmtecoöperatie Polanen, dat uit ruim vijftig glastuinbouwbedrijven bestaat. Zij hebben samen ongeveer 200 hectare glastuinbouw in gebruik. 'De realisatie van Aardwarmte Polanen betekent een forse verduurzaming voor de Westlandse glastuinbouw, vergelijkbaar met het gasverbruik van circa 12.000 tot 18.000 huishoudens', stelt de organisatie.


Grote stappen

De uitrol van geothermie in Nederland is de laatste maanden in een stroomversnelling terechtgekomen. Zo werd vorige week bekend dat voor het eerst vijf financiële partijen zijn betrokken bij één aardwarmteproject, in Maasdijk. Met de financiering van dit project is ongeveer 115 miljoen euro gemoeid. BNG, Rabobank, ING, Triodos en a.s.r. nemen driekwart van dat bedrag voor hun rekening in de vorm van projectfinanciering.


Daarnaast meldde staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat dat er wordt gewerkt aan een plan voor een versnelde uitrol van aardwarmte in Nederland. Zo worden de mogelijkheden onderzocht om geothermie in de SDE++ beter te accommoderen. Ook kijkt het kabinet naar een tijdelijke correctiemaatregel om lopende aardwarmteprojecten te beschermen tegen de hoge gasprijzen.

Voorzitter Hans Bolscher van Geothermie Nederland ziet veelbelovende stappen. 'Geothermie vraagt om grote investeringen. Dat investeerders elkaar nu beter vinden om het financiële plaatje rond te krijgen, toont aan dat de geothermiesector volwassener en voorspelbaarder is dan een paar jaar geleden. Er is inmiddels veel kennis beschikbaar, ook over de financierbaarheid en de risico's. Dat geeft een bepaalde mate van zekerheid voor financiers.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    8° / 3°
    20 %
  • Woensdag
    5° / 0°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 0°
    95 %
Meer weer