Winning aardwarmte in Luttelgeest mag door van Raad van State

Hoogweg Aardwarmte in Luttelgeest mag voorlopig doorgaan met de winning van aardwarmte voor aangesloten paprikakwekers. De Raad van State heeft dat dinsdag bepaald.

Winning+aardwarmte+in+Luttelgeest+mag+door+van+Raad+van+State
© Persbureau Noordoost

De Zwolse rechtbank vernietigde eind mei na bezwaren van provincie Overijssel vergunningen voor dit project. Dat gebeurde vanwege twijfels over de juridische regeling die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft toegepast bij het verlenen van die vergunningen. Maar de Raad van State heeft dat oordeel teruggedraaid.

Volgens de Raad van State zou het stopzetten van de warmtewinning uit de bodem betekenen dat het bedrijf moet overschakelen op gas als energiebron voor de verwarming van de paprikakwekerijen. Dat is niet alleen een enorm duur alternatief nu de gasprijzen hoog zijn. Ook het nabijgelegen Natura 2000-gebied Weerribben-De Wieden in Overijssel zou daardoor flink worden belast.


Dat was precies de reden waarom provincie Overijssel eerder naar de Zwolse rechtbank stapte. Met het oppompen van warm bodemwater door Hoogweg komt ook wat gas mee. Dat wordt verstookt en ook benut bij de paprikakwekerijen. Volgens provincie Overijssel kan die gasstook nadelig zijn voor de natuur in het nabijgelegen natuurgebied. Het ministerie had daarvoor onvoldoende oog gehad bij het verlenen van de vergunningen, aldus de provincie.

Ondanks de vernietigde vergunningen draaide het energieproject van Hoogweg gewoon door. Maar uit vrees dat provincie Flevoland of toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen zou ingrijpen, vroeg het bedrijf aan de Raad van State om voorlopig te mogen doorgaan. Die toestemming is er nu. De Raad van State gaat later beoordelen of de vergunningen definitief in stand kunnen blijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer