Aanpassing brede weersverzekering Agriver moet polis simpeler maken

Verzekeraar Agriver ziet een stabilisatie in het aantal polissen voor de bredeweersverzekering. Volgens directeur Gerard van Noordenburg is de gewasverzekering voor veel boeren te complex en daarom past het bedrijf deze aan.

Aanpassing+brede+weersverzekering+Agriver+moet+polis+simpeler+maken
© Marcel Berendsen

De achterblijvende ontwikkeling van de bredeweersverzekeringen staat haaks op het instabielere klimaat dat meer risico's met zich mee brengt. 'Omdat deze verzekering van oorsprong afkomstig is uit het rampenfonds bood het aanvankelijk vooral een calamiteitendekking. De polis is echter steeds complexer geworden, waardoor boeren afhaken. En minder animo maakt de verzekering duurder', zegt Van Noordenburg.

Boeren kunnen bij de verzekeraar voortaan kiezen uit een eigen risico oplopend van 10 tot 30 procent. Daarnaast is er nu een platina polis die ongeacht eventuele meeropbrengsten de gewasschade uitkeert. 'Als na een gewasschade met de resterende oogst toch een hoge opbrengst wordt gerealiseerd, omdat de afzetprijzen hoog zijn, is er feitelijk geen schade', stelt hij.


Daar waren vaak discussies over, weet hij. 'Boeren voelen dat anders, want ze zagen wel een deel van de oogst verloren gaan. Met deze polis wordt de uitkering achteraf niet meer gecorrigeerd.' Agriver is sinds drie jaar ook in België actief met de bredeweersverzekering. Daar loopt de interesse terug. 'In België zijn de percelen veelal kleiner en is beregenen vaak nog moeilijker dan hier. Daardoor zie je daar al teelten verdwijnen.'


Daling premiesubsidie

Kostenbesparing is voor sommige boeren reden om te bezuinigen op polissen. 'En dan helpt het niet dat de overheid de premiesubsidie terugschroeft van 65 procent naar 54 procent.' Die daling is het gevolg van het feit dat de hoogte van de subsidiepot tot 2025 vaststaat en deze wordt omgeslagen over het aantal verzekerde jaarpremies. De laatste is dit jaar hoger vanwege de stijgende verzekerde bedragen van de gewassen.

Per boer wordt hierdoor een lager subsidiepercentage uiteindelijk uitgekeerd, legt van Noordenburg uit. 'Met de stakeholders zijn wij in gesprek om de pot te verhogen. Dat gaat echter pas op zijn vroegst gelden vanaf 2025 en dat wordt ook vanuit het totale landbouwbeleid gefinancierd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer