ZLTO pleit voor brede weersverzekering

Ondanks het grote aantal boeren in Noord-Brabant en Gelderland dat schade heeft door de overstromingen van vorige maand, hebben slechts dertig gedupeerden zich gemeld bij de waterschappen. ZLTO-bestuurder en portefeuillehouder Adrie Bossers pleit voor de invoering van een brede weersverzekering.

ZLTO+pleit+voor+brede+weersverzekering
© Johny van Vugt

Volgens Bossers zijn de frustraties de afgelopen jaren hoog opgelopen door weersincidenten waarbij boeren schade onvoldoende of niet vergoed kregen. Een andere oorzaak is de veronderstelling dat de waterschappen tekort zijn geschoten.

'Ik begrijp om die redenen dat boeren hun schade niet melden, maar ik betreur het ook, omdat het voor ons lobbywerk van groot belang is dat we de totale schade goed in beeld hebben. Elke melding die wordt geregistreerd, is een belangrijke graadmeter om beleid op af te stemmen.'

Miljoenen euro's

De oogstschade door de overstromingen bedraagt alleen al in het ZLTO-werkgebied enkele miljoenen euro's. De werkelijke schade ligt veel hoger omdat veel gedupeerde agrarisch ondernemers hun schade (nog) niet hebben gemeld.

• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

ZLTO heeft in de eerste drie weken 126 schademeldingen binnengekregen, waterschap De Dommel en waterschap Aa en Maas gezamenlijk 30. 'We vragen alle boeren en tuinders, ook niet-leden, opgelopen schade te melden, zowel bij ZLTO als bij het waterschap wanneer ze het idee hebben dat het watersysteem onvoldoende heeft gewerkt', aldus Bossers.

Veldbezoeken

De ZLTO-bestuurder heeft meerdere veldbezoeken afgelegd aan gedupeerde leden. Hij zag dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. 'Zo zijn de uiterwaarden van de Maas voor het eerst in 41 jaar ondergelopen door overvloedige regenval vanuit het buitenland. Dat is minder dan één keer per generatie en geheel volgens de statistieken', zegt hij.

'Daarom vind ik het een argument om bij een ramp als deze, naast het toepassen van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen, voor de lange termijn een door de overheid ondersteunde verzekering in het leven te roepen, vergelijkbaar met de brede weersverzekering.'

Ondersteuningssubsidie

Bossers denkt aan financiële steun vanuit de algemene middelen om een ramp als deze tijdens het groeiseizoen verzekerbaar te maken. 'Het gaat dan jaarlijks om een bescheiden bedrag in de vorm van een ondersteuningssubsidie, waardoor de overheid zich niet meer geconfronteerd ziet met plotselinge hoge uitgaven', legt hij uit.

'Bovendien kunnen boeren zelf de afweging maken of ze het risico van schade door een overstroming willen nemen of dat ze zich daartegen verzekeren. Dit kan een goede oplossing zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer