Vogelgriepuitbraken in meerdere Europese landen

Terwijl het in Nederland de afgelopen weken alleen een uitbraak is geweest op een hobbybedrijf kampen diverse Europese landen de afgelopen periode wel met uitbraken van vogelgriep op commerciele bedrijven.

Vogelgriepuitbraken+in+meerdere+Europese+landen
© Twan Wiermans

In Duitsland zijn er volgens de cijfers van het Europese Animal Disease Information System (Adis) 8 uitbraken geweest op commerciele bedrijven in de afgelopen vijf weken. Volgens de cijfers van het Duitse Friedrich Loeffler Institut (FLI) de afgelopen week vier bijgekomen. Daarnaast zijn er volgens de Adis-cijfers minimaal 87 uitbraken op hobbybedrijven geweest. Volgens het FLI is dit hoge aantal te verklaren door drie tentoonstellingen met hobbyvogels waaronder ook zeldzame rassen. Dit heeft tot minimaal 50 secundaire uitbraken geleid.


131 uitbraken in Frankrijk

Vooral Frankrijk kampt nog steeds met veel uitbraken van de hoogpathogene vogelgriep. De afgelopen vijf weken zijn er volgens Adis 131 uitbraken geweest, met name op commerciele bedrijven met eenden. Ook in Hongarije houdt de vogelgriep huis met 45 uitbraken op commerciële bedrijven. Verder zijn acht uitbraken gemeld in Polen, zeven in Tjechië en vier in Italië bij Adis bekend.

Volgens het FLI zijn er in ieder geval in Italië echter meer uitbraken geweest. Die zijn allemaal geconcentreerd in de pluimveedichte regio's Venetië, Lombardrije en Emilia-Romagna. Ook in het Verenigd Koninkrijk meldt het FLI zo'n 30 uitbraken. Daarnaast melden zowel Denemarken als Spanje deze week een uitbraak op een commercieel bedrijf.


Wilde vogels

Naast de uitbraken op commerciële en hobbybedrijven worden er in heel Europa met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden. Zo'n 120 meldingen komen uit het Verenigd Koninkrijk, verder 56 uit Nederland, 26 uit België en Italië. Maar ook vrijwel alle andere Europese landen maken melding van besmette wilde vogels.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer