Vogelgriep nu ook in Zuid-Amerika

Met de vogeltrek vanuit Noord-Amerika is het vogelgriepvirus terechtgekomen in Midden-Amerika en nu ook Zuid-Amerika. Ecuador, Peru en Venezuela maken melding van vogelgriep bij wilde vogels en pluimvee.

Vogelgriep+nu+ook+in+Zuid%2DAmerika
© Nieuwe Oogst

In Ecuador zijn volgens de gegevens van World Organisation for Animal Health (Woah) op 25 november al bijna 50.000 stuks pluimvee gestorven door vogelgriep. Het gaat om het hoogpathogene H5N1-virus. Preventief worden er nog zo'n 130.000 dieren gedood om de uitbraak in te dammen.

In Peru is op 28 november een eerste officiële melding bij de Woah gedaan van een uitbraak van vogelgriep op 11 november op een bedrijf met vijfhonderd tot zevenhonderd stuks pluimvee. Daarnaast maken media inmiddels melding van de besmetting van een tweede bedrijf met zo'n 37.000 dieren.

In Peru zijn zo'n tienduizend pelikanen en duizenden jan van genten gestorven door de vogelgriep. Ook in Ecuador zijn pelikanen gestorven door de vogelgriep net als in Venezuela. Ecuador, Peru en inmiddels ook Venezuela hebben een standstill van negentig dagen afgekondigd voor pluimvee en pluimveeproducten om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Verder is er een ophokplicht ingesteld.


Pluimveesector groot in Ecuador

De pluimveesector in Ecuador telt 263 miljoen vleeskuikens en 16 miljoen leghennen. De sector levert een bijdrage van 23 procent aan het bruto nationaal product. In Peru is de sector veel kleiner met een bijdrage van 2 procent aan het bruto nationaal product. Wel is pluimveevlees de meest gegeten eiwitrijke voedselbron voor de lage inkomens in het land.

De pluimveesector in Venezuela is door de economische crisis ingestort en nu weer groeiende. Het land importeert echter nog veel pluimveevlees uit buurland Brazilië. Mocht de vogelgriep ook Brazilië bereiken, dan kan dat consequenties hebben voor hun exportpositie.


Brazilië grootste exporteur

Brazilië produceert 14,85 miljoen ton pluimveevlees volgens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. En is met een export van 5 miljoen ton de grootste exporteur ervan in de wereld. De grootste afnemer van Brazilië is China.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer