Tekort aan kerstkalkoenen in Engeland

Vogelgriep heeft in Groot-Brittannië huisgehouden onder de kalkoenen die bestemd zijn voor de kerstdis. Van de 1,2 miljoen vrije-uitloopkalkoenen is de helft gestorven of gedood vanwege het virus. Ook 1 miljoen andere kalkoenen zijn volgens de British Poultry Council (BPC) uitgevallen.

Tekort+aan+kerstkalkoenen+in+Engeland
© Vidiphoto

Voorzitter Richard Griffiths van de BPC werd door parlementsleden gehoord over het effect van vogelgriep op de pluimveesector en voedselvoorziening in Groot-Brittannië.

Onder anderen kalkoenhouder Paul Kelly kwam daarbij aan het woord. Hij vroeg zich af of hij volgend jaar nog wel kerstkalkoenen wil produceren, gezien de risico's. Dat zal ook voor andere kleinere en grotere kalkoenhouders gelden, met name degenen die vrije-uitloopkerstkalkoenen produceren. Om er wel toe over te gaan, is vaccinatie of op zijn minst een goede compensatieregeling nodig.


Meer vogelgriepuitbraken dan normaal

Dit jaar zijn er meer uitbraken van vogelgriep dan normaal, stelde Griffiths. Er is geen sprake meer van een normaal riscio. Er zijn volgens hem een andere aanpak en meer maatregelen nodig om de voedselvoorziening veilig te stellen. De BPC wil daarom inzetten op vaccinatie. Daarnaast moet de overheid zorgen voor meer ondersteuning bij de aanpak van vogelgriep, er zijn onder andere meer dierenartsen nodig.

Verder pleit Griffiths voor een betere aanpak bij uitbraken en een betere compensatieregeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer