Kees Huizinga: 'Komend seizoen meer suikerbieten, minder mais'

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga maakt zich zorgen over de afzet van exportproducten als mais. Huizinga zaait daarom komend seizoen meer suikerbieten, die hij allemaal kwijt kan bij Oekraïense suikerfabrieken. Zijn bedrijf is hierdoor minder afhankelijk van export.

Kees+Huizinga%3A+%27Komend+seizoen+meer+suikerbieten%2C+minder+mais%27
© René Eijsink

Huizinga meldde woensdag in het webinar van Nieuwe Oogst dat de graandeal voor zijn bedrijf tot nu toe goed heeft gewerkt. Toch kan de uitvoer vanuit de haven in Odessa zomaar stil komen te liggen als Rusland daar de elektriciteitsvoorziening platlegt. 'Poetin stapt nu niet zomaar uit de graandeal, maar als de Russen de stroomvoorziening in de haven kapot maken, kunnen we niets exporteren.'

Huizinga boert in Midden-Oekraïne op 320 kilometer afstand van Odessa. 'We hebben al onze tarwe, gerst en koolzaad via de haven in de Zwarte Zee kunnen wegzetten. Zodra het kan, rijden we ook zoveel mogelijk van onze mais erheen.'


Boerenmanager

In Kischenzi beschikt Huizinga, die zichzelf in het webinar 'boerenmanager' noemt, over een bedrijf met 15.000 hectare land en tweeduizend koeien. Een groot deel van het bouwplan bestaat uit korrel- en snijmais. Dit jaar zaaide hij 700 hectare suikerbieten in, meer dan de helft minder dan in andere jaren.

Als de Russen de stroomvoorziening in de haven kapot maken, kunnen we niets exporteren

Kees Huizinga, Nederlandse boer in Oekraïne

'Ik was bang dat het niet goed zou komen met de energievoorziening van de suikerfabrieken in Oekraïne. Achteraf bleek dat mee te vallen en had ik beter gewoon 1.500 hectare kunnen telen. Voordeel van de suikerbieten is dat ik ze niet hoef te exporteren.'


Geen zomertarwe

Verder zegt Huizinga dat hij in 2023 geen zomertarwe en zomergerst meer inzaait. Dit najaar zaaide de akkerbouwer meer wintertarwe, wintergerst en koolzaad in. 'Ik probeer wel te anticiperen op de oorlogssituatie, maar die kan straks met de oogst compleet anders zijn. Het blijft onzeker.'

Ook verbouwt Huizinga in 2023 minder mais. Overigens staat er nu nog 800 hectare mais op het land die nog moet worden geoogst. 'Dat is veel te laat, maar het kon niet eerder vanwege de natte weersomstandigheden.'


Exportpositie

Volgens Huizinga zijn de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne belangrijk voor de exportpositie van agrarische producten. Circa 20 procent van de Oekraïense landbouwgrond is bezet. 'Daar kan je niet boeren. Oekraïne is goed voor 10 procent van de wereldwijde export. Dat betekent dat er nu zo'n 2 procent minder product is op de wereldmarkt', licht hij toe. 'Graanhandelaren raken in paniek. Ruim een jaar geleden lagen de tarweprijzen nog rond 160 dollar per ton, nu gaat het over de 300 dollar heen.'


Voor de nabije toekomst probeert Huizinga ook nieuwe kansen te benutten in de melkveehouderijtak op zijn bedrijf. 'De melkprijs is stabiel en zorgt dus voor stabiele inkomsten. We zijn een nieuwe stal aan het bouwen en ik denk ook na over een biogasinstallatie om zelf elektriciteit op te wekken. Hier kan een gedeelte van de mest en mais in en daarmee kan ik mogelijk de onzekerheid rondom de stroomvoorziening ondervangen.'


Fors opgelopen kostprijs

Daarnaast profiteert Huizinga van de hoge uien- en wortelprijzen. Met de financiële opbrengsten van groenten en melk kan de boer een gedeelte van zijn fors opgelopen kostprijs compenseren. 'Als hier geen stroom is en ik moet de uien koelen en ventileren en de mais drogen met aggregaten, kost dat zes keer zoveel als de stroom van het net', rekent hij voor. Onlangs liet hij in zijn wekelijkse vlog voor Nieuwe Oogst weten 4.000 euro per dag kwijt te zijn als hij de stroom voor het melken van de koeien moet opwekken met generatoren.


Het webinar met Kees Huizinga is vanaf vrijdag terug te kijken via de website van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer