Kees Huizinga: 'Hoop op het beste, voorbereid op het slechtste’

Als de wereld Rusland z’n gang laat gaan in Oekraïne, zullen landen als China, Iran en Venezuela dat als voorbeeld zien. Het gevolg: een instabiele wereld met gigantische problemen. De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga doet wat hij kan om het tij te keren. ‘Zoals iedereen’, relativeert hij nuchter.

Kees+Huizinga%3A+%27Hoop+op+het+beste%2C+voorbereid+op+het+slechtste%E2%80%99
© René Eijsink

Onvermoeibaar strijdt Kees Huizinga voort. Om aandacht te vragen voor de oorlog die woedt in zijn tweede vaderland Oekraïne. Om geld en materiaal in te zamelen waar complete dorpen en steden profijt van hebben. Voor Huizinga is één ding heel duidelijk: het conflict eindigt pas als Rusland de strijd opgeeft. 'Een andere oplossing is er niet.'

De graandeal werkt goed voor ons, dagelijks rijden er2935 wagens naar Odessa

Kees Huizinga, boer in oorlogstijd

Hoe is de situatie daar nu qua veiligheid?

'Bij mij op het bedrijf is de situatie nog net zo als aan het begin van de oorlog. We zitten echt in 'the middle of nowhere'. Vergelijk het met die twee mannen in Polen die laatst zijn omgekomen door een raketinslag. De kans dat zoiets hier bij ons gebeurt, is net zo klein. Maar je krijgt wel het nodige mee van de gevechten. Zo zijn er twee jonge vrouwen hier uit het dorp die met humanitaire hulp naar het front gaan. Die waren afgelopen week nog in Cherson, dan krijg ik wel video's van exploderende bommen en granaten.'


Is de oogst ondertussen binnen?

'Nee, de helft van de korrelmais staat er nog. Dat komt door het weer. In september is het heel nat geweest, waardoor het werk van die maand opschoof naar oktober. Bovendien was de mais lange tijd nog heel groen. Het klinkt gek, maar dit soort standaard akkerbouwproblemen begin je tijdens zo'n oorlog haast te waarderen. Momenteel is het hier behoorlijk depressief weer, veel regen, vorst en modder. De zon zien we amper.'


Recent bent u door het Global Farmer Network onderscheiden voor uw inspanningen om de gevolgen van de oorlog onder de aandacht te brengen. Wat betekent dit voor u?

'Ik had de prijs liever niet gehad, gezien de omstandigheden. Het is uiteraard een eer, en ik wil de mensen die mij dit geven niet beledigen, maar ik doe net als iedereen gewoon wat je kunt. Toevallig heb ik veel media-aandacht gekregen, maar de prijs had ook opgedragen kunnen worden aan andere mensen die niet die aandacht krijgen.'


U zamelt onder meer geld in voor waterfilters en regelt aggregaten. Hoe erg is dat nodig?

'Veel grote en kleine stadjes hebben centraal geregelde water- en warmtevoorzieningen. Dat is allemaal oude troep. Als land waren we net bezig om daar een weg uit te vinden, maar voor nu is het goed dat het bij wijze van spreken met hamer en beitel gerepareerd kan worden als er een bom valt. Maar daar moeten nu wel noodaggregaten heen. Op het hoogtepunt gingen er dagelijks wel 8.000 aggregaten het land in. Nu het weer winter wordt, zie je dat weer toenemen. Dat is maar goed ook. Als er geen stroom is en zo'n pijpleiding met water bevriest, heeft een hele stad daar last van.'


Wat kunnen Oekraïense boeren deze winter verwachten?

'Hope for the best and prepare for the worst. Wij zijn goed voorbereid met onze generatoren die we voor de oorlog en kort voor de bombardementen op Kyiv hebben gekocht. Die zijn ook nodig om de groenteopslag te ventileren en koelen, anders rot het weg. Maar de mogelijkheden die ik had, heeft niet iedereen. Als je mais moet drogen en geen aggregaat hebt, krijg je dat nu niet meer klaar.
'Met onze stichting De Leeuw Kyiv proberen wij ondernemers die schade hebben van de oorlog te ondersteunen. Maar je ziet sommige boeren ook heel erg afwachten op wat er op ze afkomt, terwijl je als boer natuurlijk ook zelf verantwoordelijk bent.'• Lees ook Huizinga's wekelijkse vlog op nieuweoogst.nl

Hoe belangrijk is het dat de graandeal en de corridors vooralsnog lijken te werken?

'Het belang van de corridors door Roemenië en Polen moet je niet overschatten. De logistiek in die landen is ingericht om hun eigen export te verwerken. Als je als Oekraïne via die weg wilt exporteren, moeten die landen hun logistieke capaciteit verdubbelen. Maar ook als je 30 procent via die weg wilt doen, kan dat eigenlijk al niet. Dat neemt niet weg dat iedereen erg z'n best doet, maar de capaciteit is beperkt.
'Je hebt die Zwarte Zee echt nodig. De graandeal werkt goed voor ons, al manipuleren de Russen wel door te weinig inspecteurs voor de controle in te zetten. Alles bij elkaar kan 60-70 procent van de Oekraïense oogst via de Zwarte Zee wegkomen. Al onze tarwe, gerst en koolzaad hebben we zo kunnen wegzetten. Er rijden 35 vrachtauto's dagelijks voor ons naar Odessa, nu met de mais.'


Is er in het westen nog wel voldoende aandacht voor de oorlog?

'Het is niet gek dat er minder aandacht is dan eerst. Nu het winter wordt, zal de aandacht weer opleven. In het begin heb ik veel gewaarschuwd voor een mondiale voedselcrisis, toen snapte niemand dat nog. Inmiddels heeft men dat wel door, hoef ik dat niet te roepen. De steun vanuit overheden is ook steeds beter geworden.'


Ziet u snel eind komen aan het conflict?

'De enige oplossing is een nederlaag van Rusland. Als je nu nog denkt dat er met Poetin een deal te sluiten is, ben je heel naïef. Die tijd is wel voorbij. De enige duurzame oplossing is dat Oekraïne wint. En daarna mag Rusland wat mij betreft best weer meedoen aan de wereldmarkt, maar niet zolang ze Oekraïne niet uit zijn.

'Er gaat genoeg mis in de westerse wereld, maar denk dat de meeste mensen toch echt liever op die manier leven dan zoals in Rusland of China. Dat moet je verdedigen. Als je ze nu niet verslaat, is dat ook een voorbeeld voor landen als China, Iran en Venezuela. We zijn het denk ik allemaal eens dat dat niet de beste systemen zijn.'


Ondertussen voelt ook Nederland de gevolgen.

'Ja, maar je kunt je niet verschuilen achter dat het zolang duurt of zo koud is. Dat zijn kleine offers vergeleken met de instabiliteit in de wereld die ontstaat als Rusland niet ophoudt.'


Stel zelf vragen aan Kees Huizinga

Woensdag 21 december van 11.00-12.00 uur beantwoordt Kees Huizinga al jullie vragen over zijn werk als boer in Oekraïne. Kees houdt jullie wekelijks op de hoogte via zijn vlog op . Hij komt nu voor korte tijd naar Nederland en naar onze studio. Meld je hier aan, stel je vraag aan Kees en kijk live mee!


Huizinga is grote boer in midden van Oekraïne

Kees Huizinga woont samen met zijn vrouw Emmeke al meer dan twintig jaar in Oekraïne. Samen hebben zij een groot landbouwbedrijf in Kischenzi, dat ongeveer in het midden van Oekraïne ligt. Het bedrijf heeft een voor Nederlandse begrippen ongekend aantal van tweeduizend koeien. Op het bedrijf met ook 13.000 hectare akkerbouw werken vierhonderd mensen. Sinds de Russische invasie in februari is Huizinga meerdere keren op en neer gereisd tussen Nederland en Oekraïne. Overwogen om te vertrekken uit het land heeft hij niet. 'We hebben ons bedrijf hier twintig jaar lang opgebouwd. Dat laat je niet zomaar achter. Ik zou het ook niet netjes vinden voor de mensen hier.'Huizinga vraagt al vanaf het begin van de oorlog voortdurend aandacht voor de gevolgen ervan voor de gehele wereld. Recent nog reisde hij met dit doel vier dagen door de Verenigde Staten. Hij schoof er aan bij verschillende talkshows en sprak met politici en ambassadeurs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer