Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Liever geen dikke bietenbult op het land'

In De week van Kees Huizinga vertelt deze Nederlandse boer in Oekraïne wat hij merkt van boeren in een land in oorlogstijd. Huizinga is deze week volop bieten aan het rooien. 'Ik heb liever geen dikke bietenbult op het land.'

November is dit jaar vrij droog en daarom kunnen de zware machines nog goed het land op. Huizinga doet er alles aan om de bieten zo snel mogelijk naar de fabriek te transporteren. Hij wil daarmee voorkomen dat er grote hoeveelheden op de percelen blijven liggen. Huizinga heeft dit jaar door de oorlog in Oekraïne slechts 700 hectare bieten gezaaid in plaats van de gebruikelijke 1.500.

Dat was achteraf gezien een foute beslissing, vindt hij. De suikeropbrengst kan Huizinga op de lokale markt verhandelen en dat is veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld de export van mais naar het buitenland. De Russen vertragen de uitvoer in de havens door bijvoorbeeld te weinig controleurs te sturen. De wachttijden voor de schepen zijn daardoor erg lang.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine en zaterdag te lezen in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer