Bert Roest en Aart van Wijk fruittelers van het jaar 2022

Hardfruitteler Bert Roest en kleinfruitteler Aart van Wijk zijn gekozen tot fruittelers van het jaar 2022. De prijs is in het leven geroepen door fruitteeltonline.nl. Roest werkt als medewerker bij fruitteelt- en handelsbedrijf Oskam in het Gelderse Neerijnen. 'Ik ben door collega's opgegeven, dan is het ook leuk dat je gekozen wordt.'

Aart van Wijk teelt in het Gelderse Opijnen bramen, witte en rode bessen bij zijn bedrijf 'De Sikkert Zachtfruit'. 'Een hele verrassing voor mij, want ik had er helemaal niet op gerekend', glundert Van Wijk. Beide telers hebben enorme passie voor de fruitteelt. Roest: 'Het buitenwerk vind ik geweldig. Dunnen en plukken, het maakt me allemaal niks uit. Je ziet waar je het hele jaar je best voor gedaan hebt.'

'Of ik de beste ben? Dat vind ik zelf niet zo', geeft Van Wijk aan. 'Als je echt tevreden bent, ga je verslonzen. Dus leg ik de lat altijd hoger. Er moeten punten blijven om te verbeteren.' Van Wijk heeft pas nieuw gebouwd en kan daardoor zijn personeel huisvesten en zijn fruit zelf koelen.


Hagelschade

Bij Oskam worden nu binnen appels gesorteerd, maar Roest is liever buiten in de boomgaard aan het snoeien. Hij baalt van hagelschade. 'Je wordt enorm pessimistisch als fruit helemaal verhageld is. Je hebt een mooi product aan de boom en binnen een kwartier is heel je oogst weg. We moeten echt gaan kijken naar hagelnetten.'

Van Wijk: 'De rode bes begint zo klein, het is een arbeidsintensieve teelt en het is mooi om dat te combineren met bramen. Als 80 procent van de bessen is geoogst, begint de bramenoogst. Zo kunnen we ook personeel langer aan het werk houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer