Tegenvallende afzet en hoge kosten uitdaging voor biologische fruitteler

Het aanbod van biologisch hardfruit groeit hard in de Europese Unie. De vraag kan die groei echter niet bijbenen. In combinatie met de hoge kosten voor onder meer bewaring kan het weleens een flink probleem worden voor het komende biologische hardfruitseizoen.

Tegenvallende+afzet+en+hoge+kosten+uitdaging+voor+biologische+fruitteler
© Twan Wiermans

Volgens fruitteler Gerard Kenens in het Belgische Loksbergen zal de afzet komend seizoen het grootste probleem worden voor de biologische hardfruittelers. 'Wij verkopen ons fruit voornamelijk via de Belgische Fruitveiling en zien op het gebied van appels al bijna 60 procent minder afzet in vergelijking tot voorgaande jaren', laat Kenens weten aan BioJournaal. Als het gaat om de afzet van peren is de situatie volgens hem iets minder ernstig.

De Belgische fruitteler geeft aan dat het aanbod van biologisch hardfruit te groot is geworden. 'De vraag kan het niet meer bijbenen.' Door de oorlog in Oekraïne en de inflatie komt daar op korte termijn waarschijnlijk ook geen verandering in. 'Consumenten grijpen nu gewoon minder snel naar biologische producten', geeft Kenens aan.


Concurrentie neemt toe

Tegelijkertijd neemt de concurrentie voor Nederlandse en Belgische fruittelers toe. Er komt volgens Kenens steeds meer biologisch hardfruit uit Polen en Italië. In dit soort landen is de laatste jaren volop gesubsidieerd, waardoor de omschakeling naar biologische teelt rap is gegaan.

Naast de uitdagingen op het gebied van afzet, kampen de fruittelers met hoge bewaarkosten. 'Een groot deel direct op de markt brengen is voor ons niet mogelijk', vertelt Kenens. 'Bij de gangbare fruitteelt kan op de klok worden verkocht en kan men vervolgens zien wat er gebeurt. Maar wij werken op aanvraag van de klant.' Kenens verwacht dat zijn energiekosten zo'n zes keer hoger gaan uitvallen, van 4.000 naar 25.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer