Belgische landbouwminister erkent fruitteelt als 'sector in crisis'

De Belgische landbouwminister David Clarinval heeft de fruitteeltsector in het land uitgeroepen tot een 'sector in crisis'. Daardoor wordt het voor Belgische fruittelers mogelijk uitstel van betalingen van hun socialezekerheidsbijdragen aan te vragen. Ook komt er een werkgroep die zich moet buigen over de problemen in de keten en de prijsvorming.

Belgische+landbouwminister+erkent+fruitteelt+als+%27sector+in+crisis%27
© VidiPhoto

Europarlementariër Hilde Vautmans luidde samen met enkele fruittelers onlangs de noodklok bij minister Clarinval. Daarbij haalde ze aan dat Vlaamse appeltelers dit jaar 15 procent van hun appels aan de bomen hebben laten hangen.


Enerzijds is dit een gevolg van de hoge energieprijzen en anderzijds is de prijsvorming ondermaats, stelt Vautmans. 'Door de oorlog in Oekraïne is een overschot ontstaan op de West-Europese markt, met lage prijzen tot gevolg', geeft ze bij Vilt aan.


Drie maatregelen

Landbouwminister Clarinval heeft naar aanleiding van de oproep besloten drie maatregelen te nemen. De eerste is erkennen dat de sector zich in een crisis bevindt. Daardoor wordt het voor fruittelers mogelijk om vermindering of uitstel van sociale zekerheidsbijdragen te krijgen. 'Ook ga ik ervoor zorgen dat er een technische werkgroep wordt opgericht die zich zal buigen over de problemen in de keten en de prijsvorming', geeft de minister aan.

Verder is de zaak voorgelegd aan het Prijzenobservatorium. 'Deze partij zal een analyse maken over onder meer de marges van de verschillende ketenpartners', stelt Clarinval. Tenslotte wordt de crisis in de Belgische fruitteelt meegenomen als agendapunt voor de volgende Belgische interministeriële conferentie over het landbouwbeleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer