NFO: margeverdeling in fruitketen moet anders

De volledige agrarische sector kampt met stijgende kosten. Zo ook fruittelers. De combinatie van gestegen koelkosten en lage verkoopprijzen heeft ervoor gezorgd dat enkele van deze telers een deel van de appels aan de bomen heeft laten hangen. Voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) reden om de discussie over de margeverdeling in de keten aan te wakkeren.

NFO%3A+margeverdeling+in+fruitketen+moet+anders
© Twan Wiermans

Het zijn vooral fruittelers in Limburg, een van de grootste appelteeltgebieden van Nederland, die besloten hebben om klein deel van de oogst te laten hangen. 'Het gaat dan echt om het laatste staatje van de appelpluk, de zogenaamde derde pluk', licht NFO-directeur Siep Koning toe. 'Voor deze telers zouden de kosten voor het plukken, koelen en sorteren hoger zijn dan de prijs die het fruit opbrengt. Het is dus schadebeperking.'

Dat slechts een klein deel van de fruittelers in Nederland voor deze optie heeft gekozen, komt met name omdat het niet plukken van de appels een negatieve invloed heeft op de bloemknopvorming voor het volgende jaar. 'Daar waar de appels blijven hangen, betreft het dan ook overwegend oude boomgaarden die al moeten worden vervangen', geeft Koning aan.


Hoeveel appels onduidelijk

Hoeveel appels er precies zijn blijven hangen, is onduidelijk. Bij onze zuiderburen zijn die cijfers recent wel bekendgemaakt. Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) schat in dat 15 procent van de appels niet geplukt is. Desondanks valt de appelproductie in België 9 procent hoger uit dan aanvankelijk verwacht.


Bovenstaande situatie is voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie wel een signaal dat er wat moet veranderen in de keten. 'We zien dat het fruit over het algemeen voor goede prijzen in het schap ligt. Dus in principe moet het dan mogelijk zijn dat iedere schakel in de keten, dus ook de teler, er een goede boterham aan verdient. Dat lijkt niet het geval', meldt Koning. 'Daarom vinden wij het belangrijk dat er een andere verdeling van de marges komt in de keten.'

Die discussie wil de NFO komende periode aangaan met retailpartijen en andere ketenschakels. Ook wordt dan meteen gesproken over het vergroten van het aandeel Nederlands fruit in de schappen. 'Hier valt nog wel wat terrein te winnen', besluit Koning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer