Verkorte procedure voor uitbreiding laagrisicomiddelen per 1 januari

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voert een verkorte procedure in voor het uitbreiden van laagrisicomiddelen. Hiermee kunnen toepassingen van laagrisicomiddelen sneller en tegen lagere kosten worden uitgebreid.

Verkorte+procedure+voor+uitbreiding+laagrisicomiddelen+per+1+januari
© Job Hiddink

De verkorte uitbreidingsprocedure voor kleine toepassingen van laagrisicomiddelen geldt vanaf 1 januari 2023. Het Ctgb reageert hiermee op een door de Tweede Kamer aangenomen motie die vraagt de beschikbaarheid van deze middelen te vergroten. Het verkorte aanvraagtraject is gebaseerd op het bestaande traject voor het uitbreiden van middelen met kleine toepassingen, ofwel nationale uitbreiding kleine toepassingen (NLUKG).

Ctgb meldt dat voor laagrisicomiddelen in principe geldt dat ze zonder verdere beoordeling met nieuwe kleine toepassingen kunnen worden uitgebreid. In sommige gevallen blijft wel een beperkte beoordeling nodig. Dat kost minder werk en voor de aanvrager brengt het minder kosten met zich mee.


Administratieve route

Ctgb bekijkt of de aanvraag helemaal via een administratieve route kan lopen of dat er nog een kleine beoordeling nodig is. In bepaalde situaties is deelbeoordeling nodig, bijvoorbeeld als de stof een maximale residu limiet (MRL) heeft of voor de laagrisicostof is vastgelegd dat er een beoordeling op humane gezondheidseffecten nodig is.

Daarnaast is een deelbeoordeling nodig als bij het toegelaten middel geen sprake is van blootstelling naar mens of milieu, maar bij de aangevraagde gebruiken van de uitbreiding wel. Een kleine toepassing kan worden aangevraagd voor gewassen die niet op grote schaal worden geteeld of om te voldoen aan een uitzonderlijke behoefte in het kader van gewasbescherming.


Kleine toepassing

Bij de aanvraag voor een kleine toepassing mag de teelt niet meer dan 5.000 hectare onbedekt of 1.000 hectare bedekt areaal omvatten. Bij de beoordeling van een kleine toepassing wordt gebruikgemaakt van de beoordeling van de oorspronkelijke toelating. Indien beschikbaar wordt gekeken naar een recente beoordeling van het middel. Volgens de Ctgb vraagt dan de aanvraag relatief weinig beoordelingstijd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer