Ctgb laat zes nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten tot de toelating van zes nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Voor de fungiciden Ohayo en Botector is de toelating uitgebreid. De toelating van de insecticiden Movento en Batavia komt per 30 april 2024 te vervallen.

Ctgb+laat+zes+nieuwe+gewasbeschermingsmiddelen+toe
© Han Reindsen

Neudosan is een nieuw bestrijdingsmiddel tegen mijten en insecten. Het middel mag onder meer worden gebruikt in de teelt van peulvruchten, bladgroenten, vruchtgroenten, koolgewassen, wortel- en knolgewassen en sierteeltgewassen. Het fungicide Tachigaren mag worden toegepast in de zaadbehandeling van suikerbieten.

Belanty wordt toegelaten als (blad)fungicide in de teelt van aardappelen, suikerbieten, mais, koolzaad, hardfruit en als kleine toepassing in steenvruchten en druiven. Het nieuwe product werkt op basis van het molecuul Revysol. Het middel Goltix Gold is een suspensieconcentraat dat wordt toegelaten als herbicide in suikerbieten, voederbieten, rode bieten, snijbloemen en de bloemenzaadteelt.


Nieuw herbicide

Ctgb heeft Trepach als nieuw herbicide toegelaten tegen eenjarige grassen in de teelt van suikerbieten en tegen eenjarige grassen en graanopslag in de koolzaadteelt. Het waterdispergeerbaar granulaat Stampa krijgt een toelating als schimmelbestrijder ter bestrijding van bewaarziekten in appels en peren.


Voor het fungicide Ohayo wordt de toelating uitgebreid voor een reeks kleine toepassingen. Het middel mag worden aangewend in de teelt van bol- en knolbloemen zowel in de onbedekte teelt als bedekte teelt. De bedekte teelt van tulp, lelie en narcis wordt uitgezonderd. Ohayo mag ook worden gebruikt in bloembollen- en knollen met uitzondering van tulp, hyacint, iris, krokus en narcis. Wel mag het worden toegepast in narcis grofbollig, narcis miniatuur en in de pioenrozenteelt.


Uitbreiding Botector

Verder wordt de toelating van Botector als fungicide uitgebreid in de opkweek en vermeerderingsteelt van divers kleinfruit, bloemisterijgewassen, potplanten, snijbloemen en boomkwekerijgewassen. De uitbreiding geldt niet voor de veredeling en zaadteelt van aardappelen, mais, granen, graszaadteelt, hop en olifantsgras.

Ctgb meldt dat de toelating van de middelen Cyperkill 250 EC, Movento, Talisma UL, RipeLock Tabs 2.0 en Batavia komt te vervallen. Voor Movento en Batavia is dat moment bepaald op 30 april 2024. De uiterste aflevertermijn voor oude voorraden staat op 30 oktober 2024. De opgebruiktermijn van oude voorraden staat op 30 oktober 2025.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer