Ctgb wil ingrijpen in toelating insecticiden op basis van fosfides

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil ingrijpen in de toelating van zes insecticiden op basis van aluminiumfosfide en magnesiumfosfide. Aanleiding hiervoor is dat er in de afgelopen jaren (bijna) ongelukken zijn geweest met schippers die in aanraking kwamen met giftige fosfinegassen.

Ctgb+wil+ingrijpen+in+toelating+insecticiden+op+basis+van+fosfides
© ANP Persbureau

Volgens het Ctgb moet het werken met fosfides veiliger worden en daarom gaat de instantie het gebruiksvoorschrift aanpassen. Fosfinegas is zeer giftig en komt vrij na toepassing van aluminium- of magnesiumfosfide. Doorgaans wordt het gebruikt ter bestrijding van insecten in voorraden van bijvoorbeeld granen.


Instanties die middelen op de markt brengen en andere belanghebbenden kunnen gedurende zeven weken reageren op het voornemen van het Ctgb. Het beoordelen en toelaten van biociden en gewasbeschermingsmiddelen gebeurt met Europese wetgeving.


Positieve reacties

Het Ctgb meldt dat verschillende lidstaten van de Europese Unie al positief reageerden op de door het Ctgb voorgestelde aanscherpingen. Daarbij is de toepassing van gassen tijdens transport over de weg, het spoor of binnenwateren niet meer toegestaan.

Concreet stelt het Ctgb voor dat fosfides alleen op locaties mogen worden gebruikt, dus niet meer tijdens het transport, zeescheepvaart uitgezonderd. Verder draagt de instantie aan:
- de restanten van de gassingsmiddelen moeten na het gassen helemaal worden verwijderd;
- alleen luchtdicht afgesloten voorraden mogen met fosfinegas worden behandeld;
- behandelde voorraden moeten duidelijk als zodanig herkenbaar zijn.

Doel van de aangescherpte voorschriften is het fosfidegebruik veiliger en duidelijk traceerbaar te maken. Zo kan blootstelling van transporteurs en personeel aan het zeer giftige fosfinegas worden voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer