Forse uitbreiding groen middel met kleine toepassingen

In de Ctgb-vergadering van november stemde het college in met een omvangrijke uitbreiding met kleine toepassingen voor de toelating van een fungicide op basis van de schimmel Aureobasidium pullulans.

Forse+uitbreiding+groen+middel+met+kleine+toepassingen
© Ctgb

Dit groene middel had al een toelating in Nederland en met de uitbreiding kan het extra worden toegepast in circa twintig andere gewassen. Het gaat hier om gewasgroepen in de fruitteelt, groenteteelt en boomteelt. De uitbreidingsaanvraag voor het biologische fungicide was het initiatief van een telersorganisatie, schrijft het Ctgb in een persbericht.

Volgens directeur Ingrid Becks van het Ctgb laat dit voorbeeld zien hoe op een relatief eenvoudige wijze een groen middel veel breder te benutten is. 'Die mogelijkheid moet wel door een toelatingshouder of, zoals in dit geval, de sector worden ingevuld met een aanvraag. Het Ctgb kan immers alleen middelen toelaten of een toelating uitbreiden als het daarvoor een aanvraag krijgt.'

Daarnaast komt het Ctgb binnenkort met een vereenvoudiging van de uitbreiding voor toelating van laag-risicomiddelen met kleine toepassingen, meldt Becks. 'Het doel is om deze optie zoveel mogelijk te stimuleren en daarmee een bijdrage te leveren aan de verdere verduurzaming van teeltsystemen.'


Snelgroeiende schimmel

Aureobasidium pullulans DSM 14940 en 14941 had al een toelating in druif, aardbei, bessen en braam- en framboosachtigen. Het Ctgb omschrijft het biologische fungicide als een snelgroeiende schimmel die zich verspreidt over de plant en zo voorkomt dat pathogene schimmels met negatieve effecten, zoals met name botrytis, zich op de plant vestigen.

Kleine toepassingen kunnen worden aangevraagd voor planten die niet op ruime schaal worden geteeld of om te voldoen aan een uitzonderlijke behoefte op het gebied van gewasbescherming. De teelt mag aan areaal niet meer dan 5.000 hectare onbedekt of 1.000 hectare bedekt omvatten.

Bij de beoordeling van een kleine toepassing maakt het Ctgb gebruik van de beoordeling van de oorspronkelijke toelating of een recente beoordeling van het middel, als die beschikbaar is. Dat maakt dat de aanvraag voor een uitbreiding relatief weinig beoordelingstijd vraagt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer