Hoogheemraadschap start onderzoek bestrijding rivierkreeft

Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard start onderzoek naar de bestrijding van de Amerikaanse rode rivierkreeft. Volgens voorzitter van Deltaprogramma Agrarisch Water Zuid-Holland en waterschapsbestuurder Aart de Zeeuw loopt het aantal kreeften uit de hand.

Hoogheemraadschap+start+onderzoek+bestrijding+rivierkreeft
© VidiPhoto

De kreeften zorgen voor een verslechtering van de waterkwaliteit omdat zij het ecosysteem verstoren. Bijkomend probleem is dat de rivierkreeften zich snel voortplanten. Daarnaast vreten ze de kanten kaal, wat zorgt voor een vergroot risico op ongelukken, stelt De Zeeuw.

Doordat rivierkreeften de bodem van de sloten omwoelen, ontstaat meer blauwalg. Boeren in de Krimpenerwaard trekken hierover aan de bel. Volgens hen is blauwalg eerder aanwezig dan andere jaren.


Weidepremie

'Het stilstaande water zorgt ervoor dat blauwalg meer voorkomt', stelt De Zeeuw. Gifstoffen van bepaalde soorten blauwalg kunnen leverschade veroorzaken bij dieren als zij het oppervlaktewater drinken. Vee opstallen of het omheinen van de sloten is volgens De Zeeuw onmogelijk. 'Wanneer boeren hun dieren opstallen, raken ze hun weidepremie kwijt. Omheinen werkt ook niet. Het barst in de Krimpenerwaard van de sloten.

Hij ziet vooral kansen dat muskusrattenvangers de kreeften vangen. 'Alleen is nu bijvangst nog verboden.'

De pilot naar bestrijding van de Amerikaanse rode rivierkreeft volgt op het onderzoek naar de rivierkreeften vorig jaar. Daaruit bleek dat op 56 van de 57 onderzochte locaties in de Krimpenerwaard de uitheemse diersoort voorkwam. Ook binnen de Unie van Waterschappen wordt gekeken hoe de uitheemse rivierkreeften aangepakt kunnen worden.

Volgens GD komt vergiftiging van dieren door blauwalg sporadisch voor. Vorig jaar was GD op de hoogte van twee gevallen. De GD vindt identificering van blauwalgsoorten noodzakelijk. 'Het gaat om verschillende soorten blauwalg en verschillende toxinen. Sommige zijn heel giftig, andere matig giftig of helemaal niet giftig', stelt een woordvoerder van de GD.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer