Hoogheemraadschap start nulmeting rivierkreeften

Update -Het hoogheemraadschap van Delfland start een nulmeting naar het het aantal Amerikaanse rivierkreeften in haar wateren. Het onderzoek is ter voorbereiding van een proefproject voor de bestrijding van deze invasie exoot.

Hoogheemraadschap+start+nulmeting+rivierkreeften
© Vidiphoto

De nulmeting is maandag van start gegaan en gaat drie weken duren. Wanneer de proef met het wegvangen start is nog onbekend. Daarvoor moet eerst een geschikt vangtuig worden ontwikkeld dat diervriendelijk is, zo min mogelijk bijvangst oplevert en goed bruikbaar is in de diverse type watergangen in het hoogheemraadschap.


Het pilotproject voor het wegvangen gaat drie jaar duren en moet aantonen of het structureel wegvangen van de kreeftjes effect heeft. Ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen University & Research zijn bij de proef betrokken.

Amerikaanse rivierkreeften horen niet in Nederland thuis, maar doen het prima in de Nederlandse wateren. Ze planten zich razendsnel voort en hebben nauwelijks natuurlijke vijanden. De beesten brengen door het graven van holletjes schade toe aan oevers en dijken en eten andere waterdieren op, die wel in Nederland thuishoren.


Melden in app

Om een beeld te krijgen van waar exoten zitten, is een speciale app ontwikkeld. Mensen die rivierkreeften of andere exoten zien, kunnen dat melden op de app snApp de Exoot, meldt het hoogheemraadschap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer