Elfhonderd enthousiaste boeren op Regiodag Noord

Vrouwen stalen donderdag de show op de Regiodag Noord: Minister Carola Schouten die de juiste snaar wist te raken bij de boeren en Yvon Jaspers die de Nederlandse boeren 'de beste van de wereld' noemde.

Onderweg naar Drachten, waar de Regiodag Noord werd gehouden, had de minister in haar dienstauto opgemerkt dat het water wel erg hoog stond. 'En toen ik een keer met mijn zoon van 16 op pad was en een opmerking maakte over de mais die er goed bij stond, kreeg ik als reactie: 'Jij bent gek'', vertelt Schouten aan de leden in de zaal van De Lawei.

Een geïnteresseerde boerendochter, met oog en oor voor haar omgeving, dat is minister Schouten. Op een ontspannen manier maakte ze donderdag kennis met de boeren in de regio.

De boer-burger verbinding stond centraal op de Regiodag. 'Hoe wilt u het gedeukte imago van de sector oppoetsen?', was een vraag uit de zaal. 'Met elkaar moeten we positieve voorbeelden geven', zei Schouten. 'Het is belangrijk aan jongeren te laten zien waar het voedsel vandaan komt. Hoeveel waarde heeft voedsel? Er zit veel werk achter. De kennis hierover moet worden vergroot.'

Mijn ambitie is dat de boer toekomst houdt. Dat jonge boeren het bedrijf over kunnen nemen

Jonge boeren hebben volgens de minister de toekomst. 'Het kabinet neemt positie voor hen, er wordt geld uitgetrokken voor een jonge boeren fonds', aldus Schouten. 'Maar wat zegt u dan tegen jonge boeren die twijfelen of ze het bedrijf over willen nemen?', vroeg Yvon Jaspers aan de minister. 'Mijn ambitie is dat de boer toekomst houdt. Dat jonge boeren het bedrijf over kunnen nemen. Als je het anders wil dan je ouders, is dat niet eenvoudig. Waar is behoefte aan voor bedrijfsovername? Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over het proces.'

Verwachtingen

Jaspers ging met Schouten in op de verwachtingen, die volgens Jaspers erg hoog liggen voor de nieuwe minister. 'Ik wil realistisch zijn in de verwachtingen', zei Schouten. 'Ik heb een groot hart voor boeren, maar er komt ook een moment dat ik tegenover jullie kom te staan. Dat beslissingen die ik ga nemen, niet altijd leuk zijn. Ik moet veel afwegingen maken, maar zal de keuzes die ik maak altijd blijven uitleggen.'

Wiebe Draijer van de Rabobank gaat in op de verduurzaming van de land- en tuinbouw. 'We moeten een slag maken', aldus Draijer. 'Verduurzaming is een verantwoordelijkheid die jullie ook hebben. Kijk naar wat er in het regeerakkoord staat en probeer daarmee de verbinding te maken als je keuzes maakt aan de keukentafel voor het eigen bedrijf. Wat kun je zelf doen aan natuur? Wat kun je zelf doen bij investeringen, bijvoorbeeld in apparatuur die minder CO2 uitstoot?'

Alle boeren redacteur

'We hebben drie keer per dag een boer nodig', concludeert Yvon Jaspers in een terugblik op het televisieprogramma 'Pauw'. 'Helaas zien we dat de 'gewone' Nederlander steeds verder van de agrarische sector af komt te staan doordat ze er niet mee opgroeien. Er wordt weinig naar de boeren geluisterd, behalve wanneer er een voedselschandaal is. Dat moet anders', stelt de presentatrice.

Naast 'Boer zoekt Vrouw', dat op het hoogtepunt ruim vijf miljoen kijkers trok, is Jaspers bezig met een televisieprogramma over het leven en de dagelijkse werkzaamheden van boeren. 'Het is belangrijk dat jullie zelf het verhaal vertellen in plaats van dat anderen het verhaal voor jullie vertellen', stelt Jaspers. 'Daarom moet er een kanaal komen waar het boerenverhaal door jullie zelf wordt gedaan. Willen jullie met z'n allen in mijn redactieteam' vroeg ze de aanwezigen, die daarop enthousiast reageerden.

Wat moet de 'gewone' Nederlander volgens jullie weten over de agrarische sector en waar zijn jullie zo trots op?, legt Jaspers aan de leden voor.

'Het is belangrijk dat de maatschappij weet dat onze koeien het goed hebben, zowel in de stal als daarbuiten. Daarnaast mag het familiebedrijf en het belang daarvan zichtbaarder worden, net als onze dagelijkse werkzaamheden op ons bedrijf', zijn een paar reacties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer