Verjaring varkensrechten in 2023 opnieuw aan de orde

Varkenshouders die 25 jaar geleden de Nederlandse staat aansprakelijk hebben gesteld voor schade die de Wet Herstructurering Varkenshouderij (WHV) veroorzaakte, ontvangen via hun LTO-organisatie weer een modelbrief om verjaring te stuiten.

Verjaring+varkensrechten+in+2023+opnieuw+aan+de+orde
© Marcel Berendsen

De Wet Herstructurering Varkenshouderij (WHV) trad op 1 september 1998 in werking. Op die wet was van meet af aan veel kritiek. Via diverse procedures en uitspraken werd al snel duidelijk dat (eventueel) verder procederen door iedere ondernemer individueel moest gebeuren.

Veel varkenshouders ontvingen daarvoor via hun LTO-organisatie bijna 25 jaar geleden een modelbrief. Daarin stellen zij de Staat der Nederlanden aansprakelijk voor de schade die door deze wet is veroorzaakt.


Elke 5 jaar

Deze aansprakelijkstelling is echter aan verjaring onderhevig. Om die verjaring te stuiten hebben de varkenshouders die de Staat der Nederlanden aansprakelijk stelden ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst een voorbeeldstuitingsbrief ontvangen met instructies hoe te handelen. Daarna ontvingen zij circa elke 5 jaar een vergelijkbare brief.

Inmiddels loopt de procedure dus al bijna 25 jaar. LTO acht de kans minimaal dat er in de nabije toekomst nog een mogelijkheid ontstaat waarbij varkenshouders schade, veroorzaakt door de WHV, kunnen verhalen op de overheid. 'Zekerheid is echter niet te geven. Wij baseren ons op uitspraken die gedaan zijn in eerdere juridische procedures', zegt Jos Peerlings van LTO Nederland.

De drie LTO-organisaties stellen voor 2023 nog een keer een modelbrief beschikbaar. Wie in 2028 nog wil stuiten, moet zelf het initiatief nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer