Regeling Omgevingskwaliteit komt op gang

Bijna 30 procent van de varkenshouders heeft belangstelling voor de varkensrechten die zijn vrijgekomen via de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK). Dat blijkt uit het Nieuwe Oogst Opiniepanel.

Regeling+Omgevingskwaliteit+komt+op+gang
© Twan Wiermans

Er is een duidelijk verband met leeftijd. Hoe jonger de varkenshouder, hoe meer interesse. Ondernemers met gesloten bedrijven hebben iets meer belangstelling dan ondernemers met andere bedrijfstypen in de varkenshouderij.

• Lees ook: Helft varkenshouders steunt krimp veestapel

De ROK-regeling is bedoeld voor varkenshouders die op een geschikte locatie willen investeren in innovaties gericht op duurzaamheid en verbetering van de leefomgeving voor mens en dier. Geschikte locaties hangen samen met een minimaal aantal burgerwoningen in een straal van 1.000 meter.

Varkensrechten

Varkenshouders op deze locaties die aantoonbaar stappen zetten, kunnen varkensrechten tegen een gereduceerde prijs aanschaffen. Het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij voert deze regeling uit in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij.

Sinds de openstelling van de ROK-regeling op 15 september komen er vooral aanvragen binnen uit Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies brengt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij bedrijven die voldoen aan de voorwaarden van de regeling, 85 euro per varkensrecht in rekening. Er worden maximaal drieduizend varkensrechten per locatie toegewezen.

Veel vragen

De inschrijvingstermijn voor de ROK-regeling loopt tot 15 december. Daarover krijgt directeur Paul Jansen van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij veel vragen. 'De interesse is er wel, maar varkenshouders vragen zich af of ze hun aanvraag op tijd kunnen indienen.'

Dat heeft te maken met investeringen in stalsystemen die emissies bij de bron aanpakken. Ook het minimale investeringsbedrag van 250.000 euro is niet gering.

Bestaande systemen

'De ROK-regeling beschrijft een aantal bestaande systemen. Deze lijst die in de voorwaarden van de regeling is opgenomen, is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijk onderzoek en gezond boerenverstand. Niet alles is precies onderzocht. Maar daar kunnen we niet op wachten', vindt Jansen. 'Het gaat erom dat we gaandeweg het proces ervaring opdoen met de aanpak van emissies bij de bron in de stal.'

Ter geruststelling van degenen die voor 15 december geen aanvraag kunnen indienen, laat Jansen weten dat er volgend jaar ongetwijfeld een variant op de ROK-regeling komt, die de ontwikkeling van duurzame veehouderij in gebieden waar ruimte is stimuleert en overbelaste locaties saneert. 'Er zijn vele tientallen miljoenen euro's beschikbaar. Dit jaar betreft het een pilotproject.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer