Overheid stuurt prijs dierrechten

Sinds Nieuwe Oogst de nieuwste plannen rondom de warme sanering van de varkenshouderij bekendmaakte, steeg de vraagprijs van varkensrechten fors. Het overheidsbeleid is een bepalende factor voor de prijs.

Overheid+stuurt+prijs+dierrechten
© Pixabay

De vraagprijs van kooprechten op de website quotum.nu steeg in regio Zuid van 95 euro per recht naar 130 euro, in een week tijd. Een week later was de prijs weer gezakt naar ruim 110 euro per recht. 'Weliswaar zijn er niet veel transacties gedaan, maar de hogere prijs is wel degelijk betaald', zegt DLV-adviseur Jan Pijnenburg.

• Lees ook: Schouten wil varkensstapel met miljoen dieren inkrimpen

Niet alleen de opkoop van varkensrechten in het kader van de warme sanering speelt een rol, maar ook het afschaffen van de Regeling ontheffing productierechten (POR) en de vraag of de varkensrechten tijdelijk van aard zijn, hebben grote invloed op de prijsontwikkeling van varkensrechten. Mede hierdoor maakte de prijs van deze rechten vorig jaar in korte tijd sprongen van 30 euro.

Publiciteit over ontschotting

Ook publiciteit over de ontschotting heeft veel effect. Telkens als er wordt gepubliceerd over de mogelijkheid dat varkensrechten aan melkveehouders kunnen worden verkocht, toont de prijs een opwaartse beweging. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik, met een grote achterban in de varkenshouderij, bepleit ontschotting.

Naast het overheidsbeleid speelt uiteraard de winstgevendheid van de varkenshouderij een rol. Als er winst wordt gemaakt, betaalt de Belastingdienst mee bij het kopen van varkensrechten.

Overheidsdoelen

'De overheid heeft niet als doel door opkoop van varkensrechten de oudedagsvoorziening van stoppende varkenshouders te regelen', volgens Pijnenburg. 'Het doel is verkleining van de varkensstapel op ongewenste locaties. Een tweede doel is het tegengaan van verloedering op het platteland, niet het opdrijven van de prijs van varkensrechten.'

Integendeel, zegt het Limburgs CDA-Statenlid Rudy Tegels. De overheid zou wat hem betreft een groter deel van de gelden voor de warme sanering moeten besteden aan innovatie ten gunste van de blijvers en een minder groot deel aan de opkoop van varkensrechten. 'Ik maak me zorgen over of er voldoende (jonge) ondernemers overblijven. Nu gaat er veel geld verloren aan opkoop van varkensrechten.'

Tegels, tevens relatiebeheerder bij ABAB Accountants, constateert dat de overheid met de ene hand weer neemt wat het met de andere hand geeft. De opkoop van varkensrechten pakt duurder uit, omdat de regering heeft besloten de POR-regeling af te schaffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer