Af-land uienpool Agrifirm brengt 24,86 euro op

De gele uien in de af-landpool van Agrifirm hebben 24,86 euro per 100 kilo opgebracht. Agrifirm-leden ontvangen bovenop de poolprijs medio 2023 het ledenvoordeel van 1,50 euro per ton. Daarmee komt de poolprijs op 250,10 euro per ton.

Af%2Dland+uienpool+Agrifirm+brengt+24%2C86+euro+op
© Twan Wiermans

Vanaf de oogstperiode ontwikkelt de markt van uien zich zeer positief, schrijft Agrifirm. Dat de Europese uienopbrengst dit jaar geen topper zou worden, werd al vroeg duidelijk. Zuid-Europa kreeg al snel te maken met extreem droog weer. Daarnaast zorgde ook de warmte ervoor dat de groei er vlot uit ging.

Naast het aantal kilo's per hectare, valt ook de grofte van de uien tegen. Een andere factor die meespeelt op de totale opbrengst, is de krimp van de uienteelt. Het areaal daalt in meerdere Europese landen met een paar procent tot wel 9 procent, zoals in Nederland het geval is.


Meerdere oorzaken

Volgens Agrifirm heeft het krimpende areaal meerdere oorzaken. Toegenomen teeltkosten, de uienprijs het afgelopen jaar, een kleiner middelenpakket, maar ook de gestegen graanprijzen spelen hierin een rol. Agrifirm laat verder weten dat de kwaliteit van de geleverde uien in de pool voldeden aan de vooraf gestelde kwaliteitseisen.

De uienoogst startte dit jaar gemiddeld genomen vroeg. De uien waren vrij vroeg gestreken en in de oogsttijd kreeg het gewas te maken met een kleine regenperiode. De eerste uien voor de pool zijn eind augustus geoogst en geleverd. In oktober zijn de laatste uien geleverd. De af-landpool van Agrifirm is een echte af-landpool, zonder (tijdelijke) opslag. Deelname aan deze pool is beperkt mogelijk om een goede logistieke afvoer te kunnen garanderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer