Agrifirm: 'Politieke afkeer van innovatie is onterecht'

Met de huidige beschikbare innovaties is het stikstofreductiedoel van 39 Kton haalbaar. Dat is de voornaamste conclusie in een rapport dat Coöperatie Agrifirm landbouwminister Henk Staghouwer heeft aangeboden voor zijn perspectiefbrief. 'De politieke afkeer van innovatie is onterecht.'

Agrifirm%3A+%27Politieke+afkeer+van+innovatie+is+onterecht%27
© Maarten Sprangh

Rapport 'Perspectief voor de boer - De kracht van bewezen innovaties voor een duurzame agrarische sector' werd donderdag tijdens de gezamenlijke jongerendag van Agrifirm en CRV overhandigd aan de bewindsman. In het rapport wordt aan de hand van verschillende bedrijfstypen en scenario's geschetst wat de potentie is van innovaties in de stikstofaanpak.'Wij geloven in innovaties, maar als je dat roept, moet je ook laten zien dat de sector in staat is daarmee de stikstofdoelen te halen', verklaart Ruud Tijssens als directeur Public en Cooperate Affairs van Agrifirm de noodzaak voor het opstellen van het rapport. Hij ziet dat de politieke discussie over het nut van innovaties gepolariseerd is. 'Daar moeten we vandaan.'

De weerstand tegen innovaties moet van tafel. Met metingen is de werking prima te controleren

Dick Hordijk, Agrifirm-ceo

In het rapport ligt de focus op de reductie van stikstof, terwijl de landbouwtransitie ook doelen als waterkwaliteit en klimaat nastreeft. 'Niet al die doelen zijn met innovatie te behalen, maar 80 tot 90 procent van de opgave is vandaag al goed in te vullen.'

Volgens Agrifirm-ceo Dick Hordijk is er veel ruis ontstaan rond innovatie. Die boodschap heeft hij ook bij een gesprek met Johan Remkes op tafel gelegd. 'De weerstand tegen innovaties moet van tafel. Met metingen is de werking daarvan prima te controleren. Ik heb het idee dat er inmiddels met een positievere blik naar innovatie wordt gekeken.'


Deels terugbetaald

Het rapport van Agrifirm bevat ook een berekening van de kosten voor de agrarische sector die met de landbouwtransitie gepaard gaan. Deze komen daarin jaarlijks uit op 845 miljoen euro: variërend van 10.000 tot 50.000 euro per boerenbedrijf.

Een kostenpost die maar gedeeltelijk wordt terugbetaald uit betere marktprijzen en geboden vergoedingen voor groene en blauwe diensten en natuurbeheer. Volgens de rapportage leveren die jaarlijks 260 miljoen euro op, waardoor de sector met een gat blijft zitten van 585 miljoen euro per jaar.

De door Agrifirm becijferde transitiekosten worden op akkerbouwbedrijven veroorzaakt doordat opbrengsten teruglopen of door de overstap op laagwaardige gewassen. In de veehouderij spelen vooral investeringen in technologie en afschrijvingen een rol. 'Het gaat niet om de weerzin van boeren tegen veranderingen, maar ze willen wel zicht houden op een goed verdienmodel', zegt Hordijk.


Reactie Staghouwer

In een reactie op het rapport van Agrifirm, zegt minister Staghouwer dat hij in zijn perspectiefbrief, die binnen een paar weken wordt verwacht, aandacht zal besteden aan de rol van innovatie in de landbouwtransitie. Of dat betekent dat er vanuit het transitiefonds van 24 miljard euro meer dan de nu toegezegde 1,2 miljard euro naar innovatie gaat, liet hij in het midden.'Innovatie is niet de heilige graal. Het is een samenspel van factoren. Dat is niet alleen innovatietechnisch, maar ook innovatie in managementmaatregelen. Wat hier duidelijk gemaakt wordt, is 'geef ons de kans dat in te zetten' en dat gaan we doen', aldus Staghouwer.


• Klik voor het complete rapport op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer