'Zolang wij blijven leren, leert de Ecorobotix mee'

Agrifirm test sinds juli de Ecorobotix op de Nederlandse suikerbieten-, uien-, cichorei-, witlof- en grasvelden. De groengele cameragestuurde spotspraymachine bestrijdt onkruid efficiënt en gericht door gewasbeschermingsmiddel selectief of niet-selectief op plantniveau te doseren.

%27Zolang+wij+blijven+leren%2C+leert+de+Ecorobotix+mee%27
Agrifirm
© Agrifirm

Door de afgelopen maanden te testen met de Ecorobotix heeft het team van Agrifirm data verzameld van verschillende gewassen. Met die data optimaliseren ze de algoritmes, de softwaremodellen die de machine aansturen. De Ecorobotix blijft dus continu in ontwikkeling. Zo wordt hij met elke update efficiënter en optimaler. Er zijn nog genoeg kansen.


Randy Wilbrink, kenniscoördinator precisielandbouw bij Agrifirm

'Het doel van de proeven dit eerste jaar was om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen. In uien werkt de Ecorobotix bijvoorbeeld goed, in witlof zoeken we nog naar de beste werkwijze. De indicatie is dat we met de Ecorobotix gemiddeld 90 procent van de actieve stof per hectare kunnen besparen. Daarnaast krijgt groeiachterstand geen kans en kan deze machine uren handwerk voorkomen. De voordelen zijn gigantisch.

'We werken bij Agrifirm in de breedte aan allerlei mogelijkheden om efficiënt en duurzaam onkruiden, ziektes en plagen te bestrijden. Daar past de Ecorobotix perfect bij. Onkruidbestrijding is een deel van het verhaal, maar daarnaast willen weten of we de techniek ook voor andere mogelijkheden in kunnen zetten. Met de verzamelde data kunnen we bijvoorbeeld de gewasvitaliteit of andere gewasaantastingen inzichtelijk maken.

'Daarnaast willen we goede softwaremodellen ontwikkelen voor specifieke Nederlandse gewassen. Zolang wij blijven leren, leert de Ecorobotix mee.'


Michiel Kuizenga, adviseur akkerbouw regio Oost bij Agrifirm

'Verschillende soorten gewasbescherming staan onder druk. Er zijn steeds minder middelen beschikbaar voor onkruidvrij gewas. Daar past de Ecorobotix mooi bij. Hij spuit precies de hoeveelheid waar dat nodig is. Bovendien raakt hij het hoofdgewas niet waardoor het beter groeit.

'De gewassen waarvan de machine al een bestaande database heeft, zijn minder uitdagend. Gewassen waarvan wij nog datasets moeten ontwikkelen, zoals lelies en gladiolen, zijn dat wel. Bovendien zien we de Ecorobotix graag rijden in gewassen waar bestrijding in de gangbare methode lastig is. Daar kan die zijn meerwaarde echt bewijzen.

'Omdat de machine dit jaar later aankwam en daardoor op een hoger gewas reed, zijn we hard bezig geweest de software daarop aan te passen. De resultaten lieten soms wat te wensen over en de reacties waren daardoor wisselend. Volgend jaar gaan we zo vroeg mogelijk beginnen. Zo hebben we meer tijd om data te verzamelen waarmee we de machine verder optimaliseren.

'Onze klanten zien ook potentie in de Ecorobotix en daarnaast meer mogelijkheden. We luisteren goed naar alle feedback, zodat we samen zorgen dat de Ecorobotix straks perfect doet wat hij moet doen: niet alleen problemen oplossen, maar ze ook voorkomen.'


Daan Kerkdijk, eigenaar van Kerkdijk Agriculture in Hellendoorn

'Dit jaar had ik een uienperceel op zandgrond met veel aardappelopslag. We hadden er al twee keer volveldsbespuiting tegen gehad, maar dat mocht niet baten. Ik stond uiteindelijk voor de keus om het perceel te frezen of om de Ecorobotix in te zetten. Dat werkte de aardappelopslag er ondertussen gelukkig uit. Voordat ze bij mij kwamen, hebben ze de machine grotendeels afgesteld op een ander bedrijf.

'Het is bijzonder om de data te zien. Het uienperceel stond praktisch dicht met aardappelen. Zelfs daar kon de camera de uien uitpikken. Zo hebben we 40 ton van de normaliter 55 ton uien kunnen overhouden. De techniek is mooi, maar hij weet nog niet alles. Ik zou graag zien dat ze de cameratechniek doorontwikkelen, zodat het gewas ziektes vroegtijdig kan herkennen en voorkomen. Als de Ecorobotix ook gaat werken op lelies en pioenrozen, dan hebben we er nog meer voordeel van.'


Ronald van der Beek, loonwerker bij Loonbedrijf Van Dun in Rutten

'Ik houd wel van al die innovaties. Dat helpt de landbouw vooruit. Je moet ergens beginnen en dat geldt ook voor de Ecorobotix. Tijdens de eerste proeven merkten we dat de machine continu moest bijleren. Daar is het team actief mee bezig. Er zijn regelmatig updates waardoor de Ecorobotix beter wordt. Zodra de resultaten achterblijven, komen ze met een oplossing.

'Het zou fijn zijn om volgend seizoen vroeger te beginnen, zodat de planten in een vroeger groeistadium zitten en er minder van het gewas over het onkruid hangt. Dat maakte het nu niet makkelijk. De machine stond hoger waardoor hij meer gewas raakte.

'In de basis is de Ecorobotix goed, hij heeft enorm veel capaciteit maar hij is nog niet af. Zo zou ik de lichtdoeken en de spoorbreedte makkelijker willen verstellen. Er wordt naar mijn feedback geluisterd en constant gewerkt aan de verdere verbeteringen. Ik ben al 27 jaar werkzaam als loonwerker en hier rijd ik de volgende keer graag weer mee. Hij is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.'


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Agrifirm. Foto: Thomas Supèr

Agrifirm

Agrifirm is een coöperatie waarin meer dan 10.000 Nederlandse veehouders en telers hun krachten hebben gebundeld. Zo behalen we maximaal inkoopvoordeel op...

Lees verder »

Meer van Agrifirm

Lees ook

Meer artikelen van Agrifirm »

Artikelen over Agrifirm