Belgische fruittelers laten 15 procent van de appels hangen

De Belgische appelproductie komt 9 procent hoger uit dan aanvankelijk was voorspeld in de zomer. Dat betekent volgens het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) echter niet dat er ook meer appels geoogst zijn. De organisatie schat in dat 15 procent van de appels niet geplukt is door onder meer hoge energiekosten.

Belgische+fruittelers+laten+15+procent+van+de+appels+hangen
© VidiPhoto

Het areaal voor de appelteelt in België bedroeg afgelopen seizoen 5.234 hectare. Dat is net iets minder dan de 5.348 hectare van één jaar eerder. Toch heeft dat kleinere areaal geen effect gehad op de productie.

Aan de Belgische appelbomen hing dit jaar 238.000 ton appels. Een groei van 9 procent ten opzichte van vorig seizoen en een plus van 24 procent vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de productiecijfers van de verschillende veilingen die het VBT heeft verzameld.


Slechte marktsituatie

Dat de procentuele stijgingen zo groot zijn, komt volgens VBT-secretaris Luc Vanoirbeek echter vooral doordat voorbije jaren zo slecht waren. Fruittelers bevinden zich dan ook helemaal niet in een jubelstemming, geeft hij aan. 'Appeltelers maken dit jaar grote verliezen', licht hij toe bij het Belgische Vilt. 'Doordat de Russische markt is weggevallen, kampen we op de Europese markt met een overaanbod aan appels.'

Dat overaanbod heeft slechte prijzen tot gevolg. 'Dit in combinatie met de hoge kosten voor gekoelde opslag zorgt ervoor dat naar schatting 15 procent van de appels niet geoogst is', geeft Vanoirbeek aan. De Belgische fruitteler Stephan Wolfcarius heeft hier ook over nagedacht, maar uiteindelijk besloten de appels toch te plukken. 'Vooral omdat laten hangen slecht is voor de bloemknopvorming volgend jaar.' De fruitteler verwacht daarom dat percelen waar de appels zijn blijven hangen volgend jaar toch al gerooid worden.


Normaal jaar voor de peren

In tegenstelling tot de appelbomen, is de verwachting van het VBT dat de perenbomen in België wel leeggeplukt zijn. Dat resulteert in een opbrengst van ongeveer 346.000 ton. Dit is wel iets minder dan analisten in de zomer hadden voorspeld. Toen werd rekening gehouden met een oogst van 366.000 ton. De uiteindelijk opbrengst ligt 2 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Daarmee is volgens Vanoirbeek sprake van een 'normaal perenjaar'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer