Fruittelers kunnen aanplant onvoldoende beschermen tegen hazen

Voor fruittelers in Utrecht, Limburg en Groningen blijft het onmogelijk hun aanplant voldoende te beschermen tegen hazen. In een kort geding oordeelde de voorzieningenrechter dat het besluit om de jacht op de haas in die drie provincies te sluiten blijft bestaan.

Fruittelers+kunnen+aanplant+onvoldoende+beschermen+tegen+hazen
© Vidiphoto

'Een teleurstellend besluit', meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op haar website. Volgens voorzitter Marc André de la Porte van de NFO-kring Midden-Nederland kan het niet-bejagen van hazen voor fruittelers veel schade opleveren. Dat geldt vooral voor jonge aanplanten.

Voorzitter Eric Huids van de NFO-kring Limburg deelt de mening van De la Porte. Volgens hem brengt het besluit van de voorzieningenrechter voor diverse telers extra kosten en werk met zich mee. 'Fruittelers die hun bomen ter voorkoming van vraatschade niet hebben voorzien van netten, moeten hierin misschien alsnog investeren.' Hoe groot deze groep is en hoeveel impact het besluit heeft, vindt Huids lastig te zeggen.


Generiek besluit

Daarnaast noemt Huids het vreemd dat er sprake is van een generiek besluit, geldend voor de provincies Utrecht, Limburg en Groningen. Hij stelt dat dergelijke besluiten per wildbeheereenheid moeten worden genomen. 'Deze wildbeheereenheden zijn helemaal niet gehoord in dit verhaal. Dat terwijl ze wel weten hoeveel hazen en konijnen er in een gebied aanwezig zijn.'

Ook vraagt Huids zich af wat het nut nog is van een jachtakte, nu je ook geen hazen meer mag afschieten. Eerder dit jaar reageerde de NFO op een internetconsultatie over het wetsvoorstel met daarin het verzoek het voorgenomen beleid te herzien. Het verzoek is het voor fruittelers mogelijk maken te investeren in biodiversiteit en het voorkomen van effectief faunaschade.


Starten bodemprocedure

De Jagersvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer en de Federatie Particulier Grondbezit stelden eerder al voor om een bodemprocedure te starten. De NFO laat weten hierachter te staan. In deze procedure wordt de rechter verzocht een definitief oordeel te geven over de beoordelingsmethode die moet worden gehanteerd bij het bepalen van de staat van instandhouding van haas en konijn.

Doel van deze procedure is om een eind te maken aan de discussie of deze dieren nu wel of niet in hun voortbestaan worden bedreigd. De NFO meldt dat de voorzieningenrechter hierover zich inhoudelijk nog niet heeft uitgelaten. Van de bodemrechter worden wel uitspraken verwacht.


'Hazen niet in voortbestaan bedreigd'

Directeur Willem Schimmelpenninck van der Oije van de Jagersvereniging heeft vertrouwen in de bodemprocedure. 'De zaak wordt letterlijk tot op de bodem uitgezocht. Daarin staan we sterk.' Volgens Schimmelpenninck worden hazen in Nederland helemaal niet in hun voorbestaan bedreigd. 'Er lopen meer dan 200.000 hazen over de akkers en de trend is de afgelopen twintig jaar nagenoeg stabiel en de meest recente jaren zelfs stijgend.'

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof besloot afgelopen zomer al dat ook de jacht op konijnen landelijk niet wordt geopend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer