Na bijna vijf jaar weer uitbraak Afrikaanse varkenspest in Tsjechië

Na bijna vijf jaar is er weer een uitbraak van Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Tsjechië. Dat gebeurde op 20 kilometer van de Duitse grens. Het besmette zwijn is gevonden bij het dorp Jindrichovice pod Smrkem in de gemeente Liberec.

Na+bijna+vijf+jaar+weer+uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+in+Tsjechi%C3%AB
© Horst Jegen

De Tsjechische autoriteiten hebben direct een observatiegebied van 200 vierkante kilometer ingericht. Het betreden van de bossen is beperkt en jagen verboden. Doel van de maatregelen is onder meer om de wilde dieren niet op te jagen, om zo verspreiding van de ziekteverwekker sneller te kunnen indammen.

De Tsjechische autoriteiten maken zich grote zorgen over het toenemende aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het Duitse Saksen, aan de andere kant van de grens. Tsjechië wist zelf afgelopen jaren met succes AVP te bestrijden en te beheersen.

Eind juni 2017 werd bij twee wilde zwijnen uit de regio Zlin, in Oost-Tsjechië, het virus vastgesteld. Medio 2019 werd Tsjechië weer vrij van AVP verklaard. Ook in Rusland steekt Afrikaanse varkenspest de kop op. Op een bedrijf vlakbij de grens met de Oekraïne ter hoogte van Kiev, is AVP vastgesteld op een veehouderij met twintigduizend varkens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer