Onderzoek naar overdracht Afrikaanse varkenspest via voer of strooisel

Kan Afrikaanse varkenspest via besmette voedermiddelen of strooisel worden overgedragen? Daarover is nu nog weinig wetenschappelijke kennis beschikbaar. Daar gaan twee Duitse en een Zweeds onderzoeksinstituut in opdracht van de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) verandering in brengen.

Onderzoek+naar+overdracht+Afrikaanse+varkenspest+via+voer+of+strooisel
© Twan Wiermans

Het Afrikaanse varkenspestvirus is zeer stabiel en kan lang overleven onder allerhande omstandigheden. Daarom bestaat de verdenking dat een besmetting overgedragen kan worden naar gehouden varkens via besmet voer, drinkwater of bijvoorbeeld strooisel. Omdat er op een aantal onderdelen daarover wetenschappelijke kennis ontbreekt, heeft Efsa besloten tot een internationaal onderzoek.

Voorafgaand aan dit onderzoek hebben de wetenschappers van het Friedrich Loefller Institut (FLI) en het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd. Op basis daarvan komen ze tot de conclusie dat het Afrikaanse varkenspestvirus door de verschillende verwerkingsstappen vergaand geïnactiveerd wordt in verwerkte bijproducten, granen, extractieschroten en mengvoeders.


Kritische controlepunten

Door ondeskundige handelingen met deze producten tijdens opslag en transport kunnen die echter wel weer besmet raken met Afrikaanse varkenspest (AVP). Bij het goed opvolgen van alle voorschriften, zoals de kritische controlepunten in de HACCP-richtlijnen, is een herbesmetting volgens de deskundigen niet waarschijnlijk. Bij voeders die zonder een verdere behandeling direct worden gevoerd, is het risico op een AVP-besmetting echter niet uit te sluiten.

Samen met het FLI en Bfr gaat het Zweedse onderzoeksinstituut Verterinärmedicinska Anstalt (SVA) nu onderzoeken wat er met de AVP-virussen gebeurt tijdens de verwerking en opslag van voergrondstoffen. Maar ook of dat risico's oplevert voor de overdracht van een besmetting naar varkens. De instituten zullen daartoe onder andere de risico's onderzoeken van meerdere voergrondstoffen, maar ook die van strooisel tijdens de opslag onder praktijkomstandigheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer