ZLTO in verweer tegen besluit Brabantse vergunningsaanvragen stal

ZLTO heeft met grote verbazing kennisgenomen van de brief van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant over het niet in behandeling nemen van vergunningaanvragen voor stalaanpassingen. Het gaat om aanvragen van melkvee- en jongveehouders.

ZLTO+in+verweer+tegen+besluit+Brabantse+vergunningsaanvragen+stal
© Nieuwe Oogst

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant kwamen vorige week vrijdag tot dit besluit, nadat de rechtbank Oost-Brabant recentelijk de natuurvergunning van drie Brabantse agrarisch ondernemers vernietigde. De rechter oordeelde dat de effectiviteit van de emissiearme stalvloeren bij jongvee nog onvoldoende bewezen is. Eerder dit jaar deed de Raad van State vergelijkbare uitspraken bij melkvee.

Volgens het Brabantse stallenbesluit moeten veehouders met verouderde stallen voor 1 april 2023 een vergunning voor de aanpassing van deze stallen aanvragen. Die aanpassing moet negen maanden later daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Dat gebeurt volgens de Rav-systematiek, een overzicht van erkende technieken. Volgens belangenorganisatie ZLTO is dit volkomen onhaalbaar, gelet op de lange doorlooptijden van vergunningverlening en financiering.

Met de nieuwe aankondiging handhaven Gedeputeerde Staten de deadline van 1 januari 2024, maar ze stellen tegelijkertijd dat ze aanvragen voor aanpassing van melkveehouders hiervoor niet in behandeling zullen nemen. De logica achter deze redenatie ontgaat ZLTO volledig. Wel aanpassen, maar geen vergunningen meer willen afgeven. De belangenbehartiger vraagt zich af wat de juridische houdbaarheid van dit besluit is.


Deadline opschuiven

ZLTO heeft dan ook met grote verbazing gereageerd op de brief van het provinciebestuur. Ze roept het bestuur op zijn mening te herzien en voor alle diercategorieën de deadline op te schuiven, omdat bij alle sectoren twijfel is over de werking van de systemen.

Vorige week zei ZLTO-bestuurder Arno van Son al tegen Nieuwe Oogst niet blij te zijn met de uitspraken van de gerechtelijke instanties. Hierdoor kunnen innovatie en ondernemerschap volgens hem niet meer worden beloond. 'Innovatie is nodig om tot substantiële stikstofreductie te komen. Een aantal Brabantse veehouders is daar volop mee bezig en boekt goede resultaten.'

ZLTO wil samen met provincie Noord-Brabant, de industrie en het Rijk aan de slag gaan om emissiereductiemaatregelen juridisch te borgen. 'Niet alleen voor de huisvestingssystemen, maar voor het hele bedrijfsproces. Dan valt er nog meer winst te behalen', aldus de belangenorganisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer