Wegvallen van vraag remt biggenprijs

In Nederland komt de biggenprijs maar moeizaam van de plaats. Er is nog steeds een biggenoverschot. Dat wordt versterkt door het wegvallen van vraag door een lagere groei van de vleesvarkens.

Wegvallen+van+vraag+remt+biggenprijs
© Varkens Archief

Eind mei stond de Best Piglet Price op 38,50 euro. Bij onze oosterburen was de biggenprijs 40 euro. In de vijftien weken die volgden steeg de Duitse Weser Ems-notering deze week naar 53 euro. De DCA Best Piglet Price staat nu op 46 euro. Een breed palet aan oorzaken speelt een rol bij het achterblijven van de biggenprijs.

Zo wordt de zomer van 2022 genoemd. Deze kende bijna honderd dagen lang temperaturen die onafgebroken boven het meerjarig gemiddelde lagen. De groei bleef ook achter door de samenstelling van het voer. Door de oorlog in de Oekraïne, energieprijzen en oogstverwachtingen werden rantsoenen anders geoptimaliseerd. En dat ging ten koste van de groei.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

In Nederland is het aanbod biggen nog steeds aan de royale kant en er zijn biggen over van gesloten bedrijven. In eigen land is steeds minder plaats voor deze koppels, die daardoor ook voor export weggaan. Terwijl de handel merkt dat in landen als Duitsland en Spanje vleesvarkenshouders en integraties steeds vaker alleen nog biggen opleggen die in eigen land zijn geboren en getogen.

Bovendien zijn Nederlandse vleesvarkenshouders terughoudend als het gaat om het opleggen van nieuwe koppels. Ze willen deze zo opleggen dat ze rond de feestdagen weinig of geen slachtrijpe varkens hebben. Daarnaast spelen twijfel bij de markt en de vraag of de veehouders de biggenprijs en voerkosten wel vergoed krijgen als de biggen slachtrijp zijn.

De verwachting is dat er komende weken wel wat ruimte komt op de biggenmarkt. De groei van de vleesvarkens neemt bij lagere temperaturen weer toe. Al zal dat minder zijn dan normaal, omdat de voersamenstelling naar verwachting voorlopig niet verandert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer