Belgische aardappeloogst blijft onder 4 miljoen ton

Aardappeltelers in België oogstten het afgelopen seizoen 3,97 miljoen ton aardappelen van 92.500 hectare. Dat blijkt uit een gezamenlijke enquête van de onderzoeksinstellingen PCA, Inagro, Fiwap en Carah.

Belgische+aardappeloogst+blijft+onder+4+miljoen+ton
© Haijo Dodde

Deze productie is inclusief de oogst van 265.000 ton vroege aardappelen. In totaal is de aardappeloogst van 2022 in België 6 procent lager dan vorig jaar en 8 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. De afgelopen vijf jaar was alleen in 2018 de Belgische aardappeloogst lager. Dat was toen het gevolg van zeer lage hectareopbrengsten.

Het totale areaal consumptieaardappelen in België komt dit jaar op ongeveer 92.500 hectare. Dit is 3 procent meer dan vorig jaar. Met 52.000 hectare staat 56 procent van de Belgische consumptieaardappelen in Vlaanderen. In Wallonië is het areaal iets minder dan 41.000 hectare.


Lagere hectareproductie

De gemiddelde hectareproductie voor vroege en latere aardappelen bedraagt in België dit jaar 42,9 ton, melden de onderzoeksinstellingen. Dit is 4,5 ton per hectare lager dan na het groeiseizoen 2021. Aardappeltelers in Vlaanderen produceerden per hectare een fractie meer dan hun Waalse collega's.

Fontane blijft in België veruit het grootste aardappelras met een productie van 2,13 miljoen ton. Dit volume is de laatste drie jaar vrij constant. Van Bintje is afgelopen jaar slechts 150.000 ton geoogst, dit is laagste productie in vele jaren. Van de overige rassen daalt het aandeel van zowel Challenger als Innovator. Van alle geoogste Belgische aardappelen is ongeveer 25 procent nog vrij beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer