Mammoetgras, de overtreffende trap van olifantsgras

Het bedrijf Dutch Plant Force introduceert mammoetgras als steriele variëteit van het gewas miscanthus. De voordelen ten opzichte van de gangbare Miscanthus giganteus is verdubbeling van de opbrengst in biomassa tot wel 40 ton per hectare.

Mammoetgras%2C+de+overtreffende+trap+van+olifantsgras
© Dutch Plant Force

Miscanthus hybride 'Mammoth' is de officiële naam van deze nieuwe soort miscanthus. 'Het gewas is nog hoger dan olifantsgras. Vandaar dat we mammoetgras wel toepasselijk vinden', verklaart Hein Stam van Dutch Plant Force. Het bedrijf in het Zuid-Hollandse Zoetermeer heeft de kwekersrechten van de nieuwe variëteit die samen met een plantenkweker in het Zuid-Hollandse Boskoop is veredeld en ontwikkeld.

De laatste maanden is Dutch Plant Force druk met het stekken van het gewas voor een snelle vermeerdering. Volgens Stam is er internationaal volop belangstelling uit onder meer landen als Spanje, Portugal, Hongarije en Bulgarije en ook uit Noord-Amerika.

'Naast miscanthus heeft de kweker als kruisingsouder een grassoort uit Californië gebruikt. Dat maakt het gewas goed bestand tegen droge groeiomstandigheden. Verder hebben de genoemde landen veel braakliggende gronden en daardoor voldoende ruimte voor deze teelt.'

Onder Nederlandse omstandigheden gaan wij uit van 40 ton oogstbaar product per hectare en in warmere landen kan dat nog meer zijn

Hein Stam, Dutch Plant Force

In kassen in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout staan al ruim 70.000 stekken klaar voor aflevering. Daarvan worden in elk geval 50.000 uitgeplant bij een Spaanse kweker. Die gebruikt de stekken vervolgens in eerste instantie voor verdere vermeerdering van uitgangsmateriaal dat vanaf eind volgend jaar wordt uitgeplant voor grootschalige productieteelt.


Planten van 6 meter hoog

Belangrijk pluspunt van de nieuwe soort miscanthus is de hoge biomassaproductie. De planten uit stekken die in juni in de vollegrond zijn uitgeplant, zijn nu al 4 meter hoog, zegt Stam. 'De oudste planten in Nederland staan bij de kweker in Boskoop en zijn een jaar of zeven oud. Dat gewas wordt in één seizoen zomaar 6 meter hoog. Onder Nederlandse omstandigheden gaan wij uit van 40 ton oogstbaar product per hectare en in warmere landen kan dat nog meer zijn. Wij verwachten opbrengsten aan biomassa die vergelijkbaar zijn met rietsuiker.'

De productiviteit van de nieuwe soort miscanthus is volgens Stam voor een deel te danken aan de steriele groeiwijze. De planten bloeien niet, waardoor het gewas nog meer energie kan steken in het aanmaken van biomassa. 'Bijkomend voordeel is dat mammoetgras twee keer zoveel CO2 vastlegt als standaard miscanthus. Wij gaan uit van 70 ton per hectare op jaarbasis. Nadeel van een steriel gewas is de vegetatieve vermeerdering die iets duurder is.'

De toepassingsmogelijkheden van mammoetgras zijn vergelijkbaar met die van olifantsgras. Stam somt op dat het varieert van grondstof voor bouwmaterialen, voor productie van bio-ethanol, voor cellulose in de papierindustrie tot gebruik voor strooisel in veestallen. 'De kwaliteit van de vezels wordt als goed beoordeeld en vooral de lichte kleur is gunstig voor papierfabrikanten.'


Plantpatenten voor licentieteelt

Omdat Dutch Plant Force de potentie van mammoetgras hoog inschat, heeft het bedrijf al in een vroeg stadium plantpatenten aangevraagd. Hein Stam legt uit dat het nu de bedoeling is om in het buitenland partners en licentiehouders te zoeken. 'Zij kunnen op hun beurt in de betreffende landen werken met sublicenties om de teelt verder uit te zetten bij kwekers of akkerbouwers.' Volgens Stam is er in het buitenland veel belangstelling voor de teelt van mammoetgras als energiegewas op minder courante gronden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer