Miscanthus is serieus alternatief voor papierindustrie

De Duitse papierfabrikant Wepa gaat de komende jaren op grote schaal miscanthus gebruiken als grondstof voor de productie van hygiënepapier.

Miscanthus+is+serieus+alternatief+voor+papierindustrie
© Haijo Dodde

Voor de overstap naar de verwerking van vezels uit miscanthus investeert Wepa in de Nederlandse fabriek in het Limburgse Swalmen enkele miljoenen euro's in een nieuwe productielijn. Op termijn verwacht de fabrikant 1.000 hectare miscanthus nodig te hebben voor de aanvoer van voldoende grondstof. Het bedrijf Cradle Crops gaat dit areaal contracteren en de teelt en de oogst van miscanthus in met name Zeeland en Noord-Brabant coördineren.

Wepa presenteerde deze week in het Zeeuwse Westdorpe voor klanten de nieuwe productlijn van toiletpapier en hygiënedoekjes op basis van miscanthus als duurzame vezelbron. 'Miscanthus is voor ons een alternatief voor houtvezels', zegt Erik van Hoof, procestechnoloog bij Wepa. 'Het voordeel is dat de vezelproductie 30 procent hoger is dan in de bosbouw. Ook legt miscanthus vier keer zoveel CO2 vast.'


Zonder chemie telen

Akkerbouwer Filip Baecke gaf een toelichting op de teelt. Hij heeft al meer dan tien jaar ervaring met miscanthus en is blij dat de papierindustrie het gebruik van de vezels nu grootschalig oppakt. 'We telen volledig zonder chemie en kunnen minimaal twintig jaar van het gewas oogsten. Deze biobased toepassing maakt het perspectief voor miscanthus alleen maar aantrekkelijker.'

Volgens Baecke produceert het gewas elk jaar gemiddeld 15 ton per hectare aan biomassa. De contractprijs van Cradle Crops bedraagt ongeveer 1.400 euro per hectare. Dat is een nettoprijs. Telers hoeven zelf niets te doen aan de oogst en de afzet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer