Miscanthus in Noorden geplant voor bioplastic

Green North heeft eind april in het Groningse Leek de eerste miscanthus (olifantsgras) geplant voor de productie van bioplastic.

Miscanthus+in+Noorden+geplant+voor+bioplastic
© Han Reindsen

Miscanthus is een gewas met veel kansen en voordelen voor de circulaire economie, het milieu en de biodiversiteit in de regio. Het gewas is onder andere geschikt als plantaardige grondstof voor onder andere bioplastics die kunnen dienen als vervanging van korte levenscyclus op aardolie gebaseerde verpakkingen. Dat vergt grote investeringen en een lange adem.

Met het planten van miscanthus wil Green North alvast klein beginnen, meldt de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. 'Er zijn concrete plannen voor een meerjarig project. Er wordt gezocht naar financieringsmogelijkheden daarvoor. Want wat zou het mooi zijn als deze regio hierin het voortouw zou kunnen nemen: duurzame grondstof, circulair, goed voor de biodiversiteit en een duurzame regionale economie', zegt Hans Bergsma namens Green North en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier.


Volledige keten

De wens is om op termijn een volledige miscanthusketen in de regio te bouwen: van aanplant en teelt, de verwerking tot bioplastics en verpakkingen tot recycling. De samenwerking met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier is vanwege haar expertise met een regionale aanpak in duurzame verdienmodellen. De Gebiedscoöperatie Westerkwartier werkt vanuit een Innovatiewerkplaats aan een sterk, duurzaam en veerkrachtig Westerkwartier en dit straalt uit naar Noord-Nederland.

Miscanthus wordt ook wel gezien als supergewas. Miscanthus kan het bioplastic van de toekomst leveren. Het kan 30 ton CO2 per hectare per jaar vastleggen, vier keer zoveel als een Europees bos. En het kan de bodembalans herstellen en zorgen voor een toename van de biodiversiteit. Vanuit de Innovatiewerkplaats wil Green North onderzoek doen en onder meer de regionale effecten van miscanthus op het milieu en de biodiversiteit meten.


Enthousiast

'We hadden deze eerste aanpoot graag onder grote belangstelling willen doen, maar door de coronasituatie kan dat jammer genoeg niet', geeft Bergsma. 'Maar wat ik hier nu zie, daar word ik enthousiast van.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer