Tweede Kamer wil uitruil ammoniak voor 'grijze' stikstof voorkomen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de regering gaat onderzoeken of en hoe het inwisselen van NH3 (ammoniak) voor NOx ('grijze' stikstof) bij extern salderen kan worden voorkomen.

Tweede+Kamer+wil+uitruil+ammoniak+voor+%27grijze%27+stikstof+voorkomen
© dirk hol

Een motie die oproept tot een onderzoek werd dinsdag ingediend door ChristenUnie, CDA en VVD en dus aangenomen. Directe aanleiding voor de motie is de uitspraak van de Raad van State vorige week over de bouwvrijstelling. Doordat overheden en projectontwikelaars nu op zoek moeten naar stikstofruimte, wordt de druk op de stikstofmarkt nog groter.

Momenteel wordt vaak stikstofruimte gevonden door middel van de opkoop van boerenbedrijven, zoals bijvoorbeeld bij de verbreding van de A27 het geval was. In een gesprek met de Tweede Kamer over de stikstofaanpak gaf Johan Remkes ook aan dat het inwisselen van NH3 voor NOx wat hem betreft een no-go is.


De motie van Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie), Derk Boswijk (CDA) en Thom van Campen (VVD) roept ook op om benodigde stikstofruimte voortaan 'ordentelijk en transparant' beschikbaar te stellen via een stikstofbank.

Er werden meer moties aangenomen die zijn ingediend naar aanleiding van het debat dat donderdag plaatsvond over de adviezen van Johan Remkes. Een motie van Tjeerd de Groot (D66) kreeg ook een meerderheid. De Groot verzoekt de regering te onderzoeken hoe het toepassen van de best beschikbare technieken bij alle veehouderijen kan bijdragen aan stikstofreductie.


Berekening over stikstofreductie sinds 2018

Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) vond een meerderheid voor haar oproep aan het kabinet om met een berekening te komen over de emissiereductie die reeds heeft plaatsgevonden sinds 2018. Dit is het jaar waarop de terug te dringen stikstofuitstoot nu nog is gebaseerd.

Denk diende een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om in overleg met buurlanden tot een geïntensiveerde gezamenlijke aanpak te komen om de stikstofneerslag te reduceren. Ook hiervoor was een meerderheid te porren, net als voor de oproep van de VVD en Partij voor de Dieren om geen verder beleid te ontwikkelen op basis van het zoneringskaartje zoals gepresenteerd in het advies van Remkes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer