Geen bedrijfsverschillen methaanemissie melkvee

Er zijn qua methaanemissie geen significante verschillen tussen verschillende typen bedrijven. Ras, bedrijfsvoering, vloertypen en deelname aan koeien en Kansen heeft weinig effect. Bij een nieuw meetsysteem met sesoren, bleken emissiearme vloertypen wél beter te scoren qua ammoniak. Die metingen bleken echter minder betrouwbaar,

Geen+bedrijfsverschillen+methaanemissie+melkvee
© Swaans Beton

Dat komt naar voren in het rapport Monitoring van methaan-, ammoniak-, en lachgasemissies uit melkveestallen van Wageningen University & Research. Het is gebaseerd op de meting van de verschillende emissies op achttien melkveebedrijven van oktober 2018 tot en met februari 2020. Daarbij werd elke twee maanden gemeten en een continumeting uitgevoerd.

Met die metingen wilden de onderzoekers niet alleen de methaanemissie uit melkveestallen vaststellen, ook wilden ze zicht krijgen op de variatie binnen en tussen de bedrijven. Daarbij wordt gelet op het ras (HF of MRIJ), bedrijfsvoering (biologisch of gangbaar), vloertype (roosters of dicht) en deelname aan Koeien en Kansen.

Op basis van de tweemaandelijke metingen is de gemiddelde methaan-emissie op deze bedrijven 189 kilo per dierplaats per jaar, de ammoniakemissie is 13,4 kilo per dierplaats per jaar en de stikstofdioxide is 0,59 kilo per dierplaats per jaar. De buitentemperatuur is een indicator voor het verloop van de ammoniakemissie door het jaar heen. Ammoniakreducerende maatregelen zijn bij een hogere temperatuur het meest zinvol.


Nieuw meetsysteem

Verder werd getest met continue meting van emissies van methaan en ammoniak. Dit kan helpen om de methaanreductie via maatregelen als voer te monitoren. Het meetsysteem gaat echter gepaard met een afwijking van gemiddeld 14 procent. Bij deze metingen kon de de invloed van ras, bedrijfsvoering of deelname aan het project Koeien en Kansen op de emissie van ammoniak en methaan niet worden vastgesteld.
Alleen de continue gemeten ammoniakemissie bij bedrijven met een dichte vloer was lager dan die bij een roostervloer. Qua methaanemissie was er geen verschil tussen de vloertypen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer