Na het voer volgt nu de stal in onderzoek emissiereductie

Waar in 2022 vooral het 'anders voeren' centraal stond bij het onderzoek op melkveebedrijven in Netwerk Praktijkbedrijven, zal in 2023 de focus liggen op maatregelen in de stal. Doel van het project is om 30 procent minder ammoniak en methaan uit te stoten.

Roel Assies uit het Flevolandse Zeewolde is melkveehouder op één van de bedrijven waar gemeten wordt. Hij vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan dit onderzoek. Niet in de laatste plaats voor de toekomst van zijn bedrijf. 'Wij willen een bedrijf krijgen waar onze jeugd verder mee kan'. Zijn stal hangt nu vol met sensoren die continu metingen doen.

Tegelijkertijd moet de overheid daar volgens hem wel voor in beweging komen. 'Het wordt dan wel belangrijk dat melkveehouders voer- en managementmaatregelen kunnen verzilveren. Dat het gaat meetellen in de maatregelen voor stikstof en methaan. Als boeren zelf kunnen we niets anders doen dan ons hiervoor inzetten om aan te tonen dat het werkt.'


Effecten zichtbaar maken

Volgens onderzoeker Carsten Schep van Wageningen Livestock Research is dat inderdaad één van de doelen van het onderzoek. 'We willen de effecten van de maatregelen zichtbaar maken. Voor de overheid is het van het belang dat maatregelen juridisch te borgen zijn', licht hij toe.

'Daarbij is meten belangrijk. Wij meten continu realtime in de stallen van de vijftien onderzoeksbedrijven. Daaruit blijkt al wel dat het verlagen van het ruweiwitgehalte in het rantsoen naar 150 gram ruw eiwit per kilo droge stof al goede resultaten geeft', zegt Schep.


Netwerk Praktijkbedrijven

Bij Netwerk Praktijkbedrijven zijn ruim honderd melkveebedrijven verdeeld over het hele land betrokken. Het project is een initiatief van LTO Noord en Wageningen University & Research en wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het project maakt deel uit van de programmatische aanpak 'Integraal Aanpakken', dat is onderdeel van het LNV-klimaatbeleid.

Op achttien bedrijven worden data verzameld. Op vijftien daarvan vinden stalmetingen plaats. Onder begeleiding gaan 22 demonstratiebedrijven aan de slag met de kennis en inzichten die hieruit voortkomen. Nog eens zeventig bedrijven gaan hiermee zelf aan de slag. Voor de metingen was 2021 het referentiejaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer