Leveranciersvereniging wil melkprijs van 56 cent

'Mijn melkprijs is nu 47 cent, terwijl die eigenlijk zo'n 5 cent boven de grondstofwaarde moet liggen. Dat betekent dus ongeveer 56 cent', stelt voorzitter Dick van Selm van leveranciersvereniging Holland Dairy Producers. Terwijl de zuivelprijzen enorm stijgen, zien melkveehouders daar volgens hem bijna niks van terug.

De melkveehouder uit het Brabantse De Heen heeft met de leveranciersvereniging als doel de positie van de melkveehouder in de keten te verbeteren. Volgens Van Selm klopt de huidige melkprijs niet. 'De noteringen van Zuivel NL voor magermelkpoeder en boter zijn 66 procent gestegen en de melkprijs maar 11 procent. Dan gaat er in onze ogen ergens iets niet goed. Het lijkt erop dat de zuivel niet in staat is de gestegen noteringen door te berekenen naar hun afnemers.'

Van Selm levert aan Vreugdenhil Dairy Foods, maar het gaat volgens hem om een sectorbreed probleem. 'De sector is nu in euforie, omdat de melkprijs op een redelijk hoog niveau is. De noteringen zijn echter nog hoger. Ik voel me daarom een beetje de sluitpost. Waar het aan ligt, weet ik niet. Misschien loopt de kostprijs bij de fabriek wel totaal uit de pas.'


Aan de bel trekken

Deze week trekt de leveranciersvereniging aan de bel, omdat er volgens Van Selm echt wat moet veranderen. 'De verdeling van de marge moet veel eerlijker. Dat is ook het motto van onze leveranciersvereniging: Melk met de juiste waarde. We moeten allemaal iets verdienen.'

Vreugdenhil was niet bereikbaar voor commentaar. Hennie de Haan van de Geschillencommissie oneerlijke handelspraktijken kan geen inhoudelijke reactie geven. 'Fundamenteel is er met de hele margeverdeling in de agrarische sector wel iets heel wonderlijks aan de hand. Ik denk dat die er goed aan doet om via de media hier aandacht voor te vragen. Het wordt nu pijnlijk duidelijk wie er wel een kostenstijging kan doorberekenen en wie niet. Als je echt het gevoel van uitbuiting hebt, is er de wet op oneerlijke handelspraktijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer