Adema tegen Brussel: niet alles kan overal en tegelijkertijd

Nederland is niet tegen Europese plannen voor natuurherstel, maar wel tegen de haast waarmee en de manier waarop dat volgens Brussel zou moeten gebeuren. Landbouwminister Piet Adema liet milieucommissaris Virginijus Sinkevicius weten dat Nederland de in juni gepresenteerde nieuwe natuurdoelen steunt, maar dat ons land er nu geen aanvullende milieueisen bij kan hebben.

Het tempo waarmee Brussel de aangescherpte natuurdoelen wil halen, is in de huidige Nederlandse situatie niet haalbaar en niet realistisch. Adema vroeg de Europese Commissie om een apart overleg over de situatie in Nederland en over de gevolgen van de nieuwe plannen. 'Niet alles kan overal en tegelijkertijd', vatte hij het samen.

In de maandelijkse Landbouwraad van de Europese LNV-ministers wees Adema er maandag op dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de boer-tot-bordstrategie al tot veel nieuwe regelgeving leiden, maar dat ook plannen voor milieu, klimaat en energie samenkomen op het boerenerf en dat Nederland zelf ook nog een landbouwakkoord probeert op te stellen.


Nederland bevindt zich volgens de landbouwminister midden in een fundamentele transitie van het landelijk gebied. Dat is een forse opgave die leidt tot grote maatschappelijke onrust, ondanks het feit dat er voldoende budget is om die transitie te ondersteunen. De in juni voorgestelde natuurhersteldoelen doen daar nog eens een forse schep bovenop, zegt de bewindsmand.


Acute woningnood

'Waar niet alleen ik, maar de voltallige Nederlandse regering ons zorgen over maken, is de wijze waarop en de snelheid waarmee wordt voorgesteld om het natuurherstelplan in te voeren. We hebben te maken met acute woningnood, broodnodige energietransitie, de transitie naar duurzame voedselproductie, maar ook natuurherstel. En dat alles in een dichtbevolkt land als Nederland', hield Adema zijn Europese ambtgenoten voor.

Sinkevicius ging in het openbare gedeelte van de ministersvergadering niet in op Adema's verzoek voor een apart beraad over 'de situatie in Nederland', maar de landbouwminister zei na afloop tegen Nederlandse verslaggevers dat hij in de wandelgangen uitgebreid met de milieucommissaris had gesproken.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer