VVD en D66: Adema moet stikstofuitspraken over 2030 terugnemen

Landbouwminister Piet Adema moet zijn uitspraak terugnemen dat hij 'niet dogmatisch' wil vasthouden aan 2030, zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen. Het gaat om het doel om in 2030 de stikstofuitstoot te halveren.

VVD+en+D66%3A+Adema+moet+stikstofuitspraken+over+2030+terugnemen
© Dirk Hol

'Het verkopen van het loslaten van die deadline is gratis bier dat we allemaal misschien in zaaltjes willen verkopen. Die luxe kunnen we ons niet permitteren', zegt Van Campen na een overleg met de stikstofspecialisten in de coalitie. Op de vraag of Adema zijn uitspraken moet terugnemen, zegt Van Campen: 'Ik denk dat dat nodig is.'


• Lees ook: Minister Adema: stikstofdeadline kan in sommige gevallen best wat later

Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat de landbouwminister zijn woorden terug moet nemen. Adema schept hiermee valse verwachtingen richting de boeren, vindt De Groot. 'Dat is eigenlijk wreed omdat de boeren denken dat het wel losloopt. Maar het loopt niet los. Het is ingrijpend wat hen te wachten staat.' Volgens het D66-Kamerlid heeft Adema 'een groot probleem' als hij zijn uitspraken niet terugneemt. 'Maar dan hebben we het wel over een als-dansituatie.'


Niet heilig

CDA-Kamerlid Derk Boswijk wil nog niet reageren op de kwestie. CDA-partijleider Wopke Hoekstra zei afgelopen zomer ook dat het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd voor het CDA 'niet heilig' is. Dat werd hem niet in dank afgenomen door kabinetspartners VVD en D66. Op verzoek van PVV en BBB kwam de Tweede Kamer terug van het zomerreces voor een debat dat uiteindelijk elf uur duurde.Ook volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis is er niet zoveel aan de hand. 'De uitspraken van Piet Adema zijn gewoon in lijn met advies Remkes inclusief zijn duiding daarvan bij zijn perspresentatie in Nieuwspoort en zijn commissiegesprek in het parlement en dus geen enkele reden voor politieke opwinding.' Zijn partijgenoot heeft 'helder en nuchter' gezegd waar het kabinet voor staat, aldus Grinwis.


Bijeenkomst met boeren

Adema deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met boeren in Drachten. Het dagblad Trouw heeft hierover bericht. Een woordvoerder van de bewindsman benadrukt dat Adema het doel om de uitstoot in 2030 te halveren niet loslaat.

Hij heeft bij de bijeenkomst in Drachten willen zeggen dat hier regionaal vanaf kan worden geweken als dat bij evaluatiemomenten in 2025 en 2028 nodig blijkt. Dat staat ook in het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes dat het kabinet heeft overgenomen, zegt de woordvoerder.


Ruis

De natuur- en milieuorganisaties Natuur & Milieu, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieufederaties, Milieudefensie, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds zijn niet te spreken over de uitspraken van Adema. Ze vinden dat de landbouwminister 'ruis creëert' door zijn uitspraken over de stikstofdoelen.

'Zowel voor boer, bouwer als natuur is het opnieuw ter discussie stellen van het rapport als dat van Remkes slecht nieuws', stellen de organisaties in een gezamenlijke reactie. 'De vraag vanuit de samenleving is altijd geweest om duidelijkheid te geven over de toekomst van de landbouw en wat daarvoor noodzakelijke maatregelen zijn. Het laatste wat nodig is, is verdere vertraging, waardoor de natuur achteruitgaat en de stikstofopgave alleen maar groter wordt.'

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de adviezen van Remkes over de stikstofaanpak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer