Vogelgriep treft leghennenbedrijf in Stolwijk

Een bedrijf met leghennen in het Zuid-Hollandse Stolwijk is besmet geraakt met vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de 23.000 hennen op deze locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+treft+leghennenbedrijf+in+Stolwijk
© Twan Wiermans

Er liggen geen andere pluimveebedrijven binnen de 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf. In de 10 kilometerzone bevinden zich zeven andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Bezoekverbod en ophokplicht

Er geldt een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen met risicovogels. Daarbij is er een hygiëneprotocol voor de noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook water- en loopvogels.

Sinds 5 oktober is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, water- en loopvogels.

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer