Vogelgriep bij sierwatervogels hobbyhouder Zegveld

Op een kleinschalige houderij met zo'n honderd sierwatervogels in het Utrechtse Zegveld is vogelgriep vastgesteld. Daarnaast bevinden zich er wilde vogels. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de aanwezige vogels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+bij+sierwatervogels+hobbyhouder+Zegveld
© pexels

Binnen de beperkingszones (1, 3, en 10 kilometer) rond de locatie bevinden zich geen pluimveebedrijven met dieren. In de 3 kilometerzone ligt een pluimveebedrijf dat sinds 2016 leeg staat en in de 10 kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. Dat staat momenteel ook leeg, omdat het 11 oktober werd geruimd vanwege een besmetting in het nabijgelegen Zuid-Hollandse Bodegraven.

Binnen de beperkingszones geldt een vervoersverbod dat betrekking heeft op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook watervogels en loopvogels.

Sinds 5 oktober 2022 is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht. Dat geldt niet voor fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer