Gemeenteraad Barneveld wil alternatief preventief ruimen bij vogelgriep

De gemeenteraad van Barneveld stemde woensdag met grote meerderheid in met een motie tegen het standaard ruimen van pluimvee binnen een straal van 1 kilometer rondom een uitbraak. Intensief screenen is volgens de raad mogelijk een beter alternatief.

Gemeenteraad+Barneveld+wil+alternatief+preventief+ruimen+bij+vogelgriep
© dirk hol

De motie tegen preventief ruimte werd ondersteund door alle partijen, alleen oppositiepartij Pro'98 stemde tegen. 'Met de motie, ingediend door de fracties van CDA, ChristenUnie, Lokaalbelang en de SGP, willen we meer aandacht van de provinciale en landelijke overheid voor een alternatieve aanpak', zegt SGP-gemeenteraadslid Wout Hazeleger.

Dat het anders kan, is volgens de indieners van de motie wel gebleken bij de meest recente uitbraak in Barneveld waar vijf bedrijven niet preventief zijn geruimd. Geen van die bedrijven bleek daarna besmet met vogelgriep. Landbouwminister Piet Adema heeft aangegeven dat dit vanwege de omstandigheden, onder andere een tijdelijk tekort aan CO2-gas, een eenmalige actie was.


Vraagtekens

Hazeleger vindt preventief ruimen zeker niet de enige en beste oplossing. 'Daar zetten we vraagtekens bij.' Er wordt in de discussies rond vogelgriep, preventief ruimen en de onderlinge afstand tussen bedrijven vaak teruggegrepen naar de grote uitbraak van vogelgriep in 2003. 'Dat is bijna twintig jaar geleden en de situatie is zeker niet meer hetzelfde. We hebben daar veel van geleerd over de aanpak van een uitbraak.'

Momenteel is van onderlinge verspreiding tussen bedrijven geen sprake door de veel betere en snellere aanpak bij een besmetting en de veel betere hygiënemaatregelen op de bedrijven. Dat de vijf bedrijven in Barneveld niet besmet bleken, is hier volgens hem een goed voorbeeld van. En ook is het niet te zien aan de locaties waar vogelgriep opduikt. Dat gebeurt kriskras door Nederland.


Intensief screenen

Volgens de motie is intensief screenen van bedrijven dicht bij een uitbraak een goed middel. Belangrijk is daarbij een open communicatie tussen pluimveebedrijven en Royal GD. 'Zijn er betere alternatieven, dan horen we die graag, maar preventief ruimen is wat ons betreft niet meer aan de orde', verzekert Hazeleger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer