'Het nieuwe GLB, daar produceer je minder mee'

Na een lange aanloop start het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) volgend jaar. Ook de implementatie van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn staat dan gepland. Terwijl op de klei een groot deel van de wintergewassen in de grond zit, worden meer details bekend.

%27Het+nieuwe+GLB%2C+daar+produceer+je+minder+mee%27
© Dirk Hol

Zo hing al in de lucht dat er bufferstroken moesten komen. Nu weten we dat ze, afhankelijk van de watergang, 1, 3 of 5 meter breed moeten zijn. Buitenproportioneel brede stroken. Zeker wanneer je beseft dat jaarlijks slechts 870 kilo aan werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen via drift in het oppervlaktewater terechtkomt. Een schril contrast met de 190.000 kilo aan medicijnresten dat het riool deponeert. Een bufferstrook van 3 meter tot het toilet lijkt me daarmee een stuk effectiever.

Het nieuwe beleid gaat de akkerbouwer veel geld kosten. BO Akkerbouw berekende dat het inkomen van een gemiddeld akkerbouwbedrijf met zo'n 40.000 euro zal dalen naar iets meer dan 6.000 euro. Of de ecoregelingen zilver en goud voor akkerbouwers haalbaar zijn, is maar de vraag.

Duidelijk is dat vooral waarde te scoren is door minder productief te zijn. Dat voelt gek. Ecoactiviteiten waar ik nieuwsgierig naar ben, zoals precisielandbouw en niet-kerende grondbewerking, staan pas voor 2025 op de rol om als geldende regelingen te worden toegevoegd.

De akkerbouwer neemt maatregelen omdat ze zin hebben

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Velen zullen het nieuwe beleid prachtig vinden. Vooral bufferstroken zijn een zichtbare maatregel. Maar meer voor de bühne dan voor het werkelijke effect. Eigenlijk net als het vervangen van een Prinsjesdagkoffer. Een oud koffertje van geitenperkament dat prima functioneert vervangen door iets hips is per definitie niet duurzaam. Leuk voor de show en voor het eigen ego.

Maar dat zijn nooit drijfveren van de akkerbouwer geweest. Die neemt maatregelen omdat ze zin hebben, voor het bedrijf en voor de omgeving, maar liever nog voor beide. De vraag is in hoeverre het uit productie halen van goede grond in tijden van schaarste en precisielandbouw effectief en duurzaam kan zijn voor überhaupt een van beide.

Maar goed, aldus is besloten. Al concludeer ik dat veel akkerbouwers deze herfst ondanks hun grote inzet kampen met dezelfde issues als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 'Waar we streven naar een snelle implementatie, moeten we concluderen dat het niet haalbaar is deze maatregelen op korte termijn volledig door te voeren.' Jammer hoor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer